TIP 1: isoleer je vloer, dak en/of muren
Heel wat warmteverlies in je huis is te wijten aan slecht geïsoleerde daken, vloeren en muren. Pak dit aspect dus als eerste aan wanneer je grote verduurzamingsplannen maakt.Investeer bijvoorbeeld in degelijke vloerisolatie. Dan druk je binnenkomende koude langs de vloer weg en voorkom je dat de opgewekte warmte in huis weer ontsnapt. Dit heeft een grote invloed op je wooncomfort en energiefactuur. En dat alles voor een gemiddelde prijs van € 15 à 50 per m² vloerisolatie (excl. btw, incl. plaatsing).
TIP 2: plaats zonnepanelen
Je eigen groene stroom opwekken heeft enkel voordelen: je bent minder afhankelijk van de schommelende energieprijzen en maakt tegelijkertijd een duurzame keuze waardoor je indirect bijdraagt aan minder CO2-uitstoot. Wil je alles uit je zonnepanelen halen? Investeer dan in een thuisbatterij. Zo kan je slim je zelf opgewekte energie inzetten.TIP 3: investeer in een zonneboiler
Een zonneboiler is een duurzame technologie die met behulp van het zonlicht je huishoudelijk water verwarmt. Hiermee kan je douchen, afwassen, wassen,.... Hoe werkt zo’n zonneboiler? Zonnecollectoren op je dak vangen de zonnestralen op. Die verwarmen op hun beurt de vloeistof in de buizen van de collectoren die naar het voorraadvat vervoerd worden. Je kan zelfs je zwembad of jacuzzi verwarmen met een zonneboiler!Kortom: het is een duurzame manier om op je gasrekening te besparen én om de CO2 voetafdruk van je huishouden te verminderen.
TIP 4: bespaar dankzij een waterontharder
Een waterontharder kopen heeft enkele interessante voordelen. Wist je dat je met een waterontharder extra kosten vermijdt? Dit toestel minimaliseert de hoeveelheid kalkaanslag in je huishoudelijke apparaten waardoor je deze minder vaak moet schoonmaken.Bovendien vormt er zich ook minder kalkaanslag in je leidingen. Hierdoor slibben ze minder snel dicht, is er geen overbodig warmteverlies en hoef je bijgevolg niet harder te stoken. Kortom, met een waterverzachter win je tijd en geld.
TIP 5: verspil minder water
Een mechanische of elektronische waterverzachter met zout is al een goed begin om te besparen op je waterverbruik. Maar, er is meer dat je kan doen. Bespaar tot wel 20% op gas- en/of elektriciteit door een waterbesparende douchekop in huis te halen.Hou bij je aankoop rekening met het aantal liter water dat de douchekop doorlaat. In het geval van een spaardouche is dat maximaal 6,9 liter per minuut en heeft doorgaans een volumestroomklasse Z.
TIP 6: word je bewust van je elektriciteitsconsumptie
De grote vijand van een onverwacht hoge energierekening? Dat zijn onzichtbare ‘lekken’ in je energieverbruik. Dat neemt verschillende gedaanten aan. Wil je je stroomverbruik zien afnemen? Dan kan dat met de onderstaande ingrepen:- Ledverlichting: heb je nog gloei- of halogeenlampen in huis? Vervang deze dan door energiezuinige LED lampen. Wil je nog wat verder gaan? Koppel je verlichting dan aan bewegingssensoren.
- Energiezuinige apparaten: moet je bestaande huishoudelijke apparaten vervangen? Schaf dan een nieuwe koelkast, wasmachine of vaatmachine aan met een A-label. Hou daarnaast ook rekening met het waterverbruik, de capaciteit,.. van je toestel.
- Sluimerverbruik: schakel toestellen die je een (langere) periode niet nodig hebt gewoon uit. Zo bespaar je. Denk maar aan het LED-lampje van je televisie en computer, het koffiezetapparaat, je tv met digicoder of dvd-speler,...
TIP 7: bespaar op verwarming
Liever niet meteen een zonneboiler plaatsen of na-isoleren? Dan zijn de onderstaande ingrepen laagdrempelige stappen waarmee je slimmer en duurzamer leeft:- Tochtstrips: hoe meer tocht in huis, hoe sneller je geneigd bent om de temperatuur een graadje hoger te zetten. Met tochtstrips dicht je snel kieren en naden.
- Radiatorfolie: radiatorfolie breng je aan achter de radiator. De folie reflecteert de stralingswarmte terug in de woning waardoor de warmte langer binnenshuis blijft. Dit is vooral interessant bij een slecht geïsoleerde buitenmuur.
- Thermostaatkraan: met een thermostatische radiatorkraan kan je in elke ruimte afzonderlijk de warmte per element bepalen. Heb je veel radiatoren in huis? Dan kan je flink wat energie besparen door in minder drukke ruimtes de temperatuur laag te houden.
- Energieverbruiksmanager: een energieverbruiksmanager bestaat in de vorm van een app, een website of een apparaat waardoor je inzicht krijgt in je verbruik. Zo kan je gericht streefwaarden instellen en bewuster omgaan met je verwarming.