Vastgoed

70% van de Belgen wil ondanks de lockdown toch doorgaan met vastgoedproject

70% van de Belgen wil ondanks de lockdown toch doorgaan met vastgoedproject
Uit een nieuwe enquête van Immoweb bij 1.700 gebruikers blijkt dat 70% van de mensen die momenteel vastgoed verkopen, wil verdergaan met hun verkoopsproject. Bij de potentiële kopers daalt dit cijfer licht tot 60%. Tijdens deze lockdown blijft de rol van makelaars erg belangrijk. Daarom maakt een groeiend aantal makelaars gebruik van nieuwe digitale hulpmiddelen, om hun klanten goed te blijven bedienen.

Minder impact op de vastgoedmarkt in vergelijking met de eerste lockdown

Net als bij de eerste lockdown voerde Immoweb onlangs een grote enquête uit bij haar gebruikers. Zo wil het vastgoedplatform een beter zicht krijgen op de impact van de nieuwe lockdown op het gedrag van kopers en verkopers. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 1.700 gebruikers en toont aan dat 65% van de gebruikers actief op zoek is naar een koop- of huurwoning, en 15% bezig is met het verkopen of verhuren van een woning.

Meer dan 70% van de mensen die momenteel vastgoed willen verkopen, wil hun vastgoedprojecten niet uitstellen vanwege de lockdown, die in het weekend van 1 november begon. 40% van de potentiële kopers wil hun aankoop eventueel wel uitstellen.

Er is een opmerkelijk verschil tussen Frans- en Nederlandstaligen: meer dan 36% van de Nederlandstaligen zou bereid zijn om tot het einde van de lockdown te wachten alvorens hun woning te koop aan te bieden, terwijl slechts 17% van de Franstaligen bereid zou zijn om dit te doen.

Valentin Cogels, CEO van Immoweb, legt uit: "We zitten in een heel andere situatie dan tijdens de eerste coronagolf. Mensen willen hun aankoop of verkoop van immo niet uitstellen deze keer. Mogelijk omdat ze dit al een keer hebben moeten doen in het begin van het jaar. We zien dit ook aan het aantal bezoekers op onze site: in de eerste lockdown in maart constateerden we een daling van het webverkeer met 35% tot 40% ten opzichte van 15 dagen eerder. In de tweede lockdown, in de eerste week van november, was de daling beperkt tot 11% tegenover midden oktober."


De interactieve rondleiding, een verleiderlijke digitale tool

Hoewel de onzekerheid die over de sector hangt, dreigt te verhinderen dat makelaars en particulieren bezoeken kunnen organiseren, geeft 85% van de respondenten die in een aankooptraject zitten aan dat ze - indien toegestaan - een onroerend goed willen bezoeken met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen. Slechts 15% zou hun bezoeken willen uitstellen tot het einde van de lockdown.

Daarnaast was 46% van de respondenten voorstander van een interactief bezoek met de eigenaar of makelaar, en was 20% voorstander van een 360° bezoek door een professional. Die opties slaan duidelijk beter aan dan een vooraf opgenomen videobezoek.

Makelaars nog altijd betrokken bij het verkoopproces

Voor de meerderheid (56%) van de respondenten die hun vastgoed willen verkopen verandert de crisis niets aan hun keuze om al dan niet met een makelaarskantoor te werken. 25% van de ondervraagden vindt de makelaar echter minder belangrijk tijdens de coronacrisis. Het aandeel mensen dat een makelaar net wél belangrijker vindt, bedraagt 18,5%.

Valentin Cogels, CEO van Immoweb, benadrukt: "Dat is een begrijpelijk standpunt. Sommige eigenaren denken dat, als de makelaar geen bezoeken kan organiseren, ze niet alle vruchten kunnen plukken van een samenwerking met een makelaar. Daarom heeft Immoweb een campagne en een website opgezet om de aandacht van de verkopers te vestigen op de maatregelen die door de makelaars zijn genomen om hun klanten in deze ingewikkelde periode zo goed mogelijk tevreden te stellen."


Meer dan duizend makelaars registreerden zich in enkele dagen tijd op dit nieuwe platform. Opvallend is dat meer dan 65% van hen zegt klaar te zijn om virtuele bezoeken te organiseren, en meer dan 70% is klaar om de schatting van het onroerend goed uit te voeren zonder het pand te betreden. Dit zijn tekenen dat de markt zich misschien heeft aangepast, ook al moet nog worden bewezen dat de verkoop zelf 100% digitaal kan zijn. Slechts 7 procent van de potentiële kopers van een woning zegt klaar te zijn om dit te doen.