Algemeen

7500 openstaande bouwvacatures in Vlaanderen

7500 openstaande bouwvacatures in Vlaanderen
1 op de 3 bouwvacatures geraakt niet ingevuld. Intussen gaat het om iets meer dan 7500 openstaande jobaanbiedingen. Van juni 2022 tot mei 2023 heeft de bouwsector een recordaantal van meer dan 24.000 nieuwe vacatures in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest opgetekend. Dit is een kleine daling t.o.v. de cijfers van vorige maand (toen was er een recordaantal van meer dan 25.000 vacatures), maar tegenover mei 2022 zien we nog altijd een stijging van 2,8%. Terwijl het totaal aantal vacatures in Vlaanderen de laatste elf maanden stelselmatig vermindert. De hoge nood aan bouwpersoneel zal enkel toenemen vanwege het vertrek van de babyboomers en het stijgende belang van nieuwe bouwberoepen.

Van juni 2022 tot mei 2023 zijn er voor de bouwsector 24.267 vacatures in Vlaanderen (met inbegrip van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) ontvangen bij de VDAB (zie tabel als bijlage). Op het einde van de maand april staan er daarvan nog steeds 7.510 vacatures open, dat is bijna 1 op 3.

Vraag naar bouwpersoneel blijft toenemen

De vraag naar meer personeel in de bouwsector blijft in de toekomst groot. Als gevolg van de babyboomers die massaal op pensioen gaan tussen vandaag en 2030, voorspellen simulaties een vervangingsvraag van 25-30% van de bestaande arbeidskrachten.

Maar ook het realiseren van de energierenovaties, de uitdagingen om future-ready te bouwen en het duurzaam gaan (her-) gebruiken van grondstoffen, creëren een nieuw elan en een uitbreidingsvraag van 16.000 à 20.000 extra jobs tegen 2030 en meer dan 28.000 jobs tegen 2050. Daarnaast tonen studies aan dat er jaarlijks een behoefte is aan 15% vervanging van personen die de sector verlaten. In totaal raamt de sector een groei van 30.000 extra jobs in de Vlaamse bouwsector tegen 2030 en van meer dan 50.000 extra jobs tegen 2050.

Naast de klassieke bouwberoepen zoals technisch tekenaars, technici en installateurs, wegen-en dakwerkers, binnen – en buitenschrijnwerkers, is er een hoge nood aan ingenieurs, werf- en projectleiders, calculatoren, BIM-professionals die digitaal en volledig in 3D het bouwproject voorbereiden, installateurs voor smart buildings, specialisten in 3D-betonprinten, metselrobot-operatoren, innovatiecoördinatoren, dronepiloten enz.

De bouw heeft dan ook mooie jobkansen en doorgroeimogelijkheden in petto voor jongeren en werkenden uit andere sectoren. De werkzekerheid en de vele carrièremogelijkheden in de bouw, blijken evenwel nog onvoldoende bekend.

“Naast de goede verloning heeft de bouw tal van troeven. Niet alleen krijg je een grote variatie in je takenpakket, heb je heel wat autonomie, werk je in teamverband en zijn er talrijke leermogelijkheden. Ook gaat een job in de bouw steeds vaker gepaard met de laatste technologieën, digitalisering, innovatie en klimaat”, besluit Marc Dillen van Embuild Vlaanderen.