Verbouwen

75% koopt een te verbouwen woning zonder advies

75% koopt een te verbouwen woning zonder advies
Aanstaande zondag 16 mei heeft de Vlaamse Renovatiedag plaats. Ruim 100 gerealiseerde renovatieprojecten stellen hun deuren open. De organisator NAV (de Vlaamse Architectenorganisatie) peilde bij 275 architecten naar de renovatiemarkt in Vlaanderen. We leerden dat de Vlaamse verbouwer vaak te laat zich laat bijstaan door een architect. Dikwijls ontstaat hierdoor bouwellende die zou kunnen vermeden worden met bijvoorbeeld een adviescheque.

De NAV enquête bevestigt bovendien de verdere groei van de renovatiemarkt. 47% van de architecten geeft aan dat het aantal renovatieopdrachten het afgelopen jaar is toegenomen.

Voor veel bouwheren is de aankoop van een te renoveren woning één van de grootste financiële verbintenissen. Veel aankopen gebeuren zonder advies van een architect. Vaak is dit het startpunt van veel bouwellende. De staat van de woning wordt verkeerd ingeschat of de uit te voeren renovatiewerken worden financieel onderschat.

Bij een renovatieproject kan men een architect niet vroeg genoeg inschakelen. Met zijn beroepservaring heeft hij een perfect zicht welke werken zich opdringen, welke gebreken de woning vertoont en welk realistisch verbouwingsbudget nodig is om je droomwoning te realiseren.

NAV dringt dan ook aan dat het ereloon van de architect opnieuw zou worden opgenomen in de voorwaarden van de Vlaamse Renovatiepremie. NAV is bovendien vragende partij voor de invoering van een Vlaamse adviescheque. Hiermee zou de kandidaat koper het advies kunnen inwinnen bij een architect vooraleer hij of zij tot een aankoop overgaat. Op die manier kan hij of zij een veel betere inschatting maken naar noodzakelijke ingrepen op energetisch vlak, zal hij of zij beter geïnformeerd zijn naar bouwgebreken, en zal veel ellende vermeden worden.

In de NAV enquête werd ook geïnformeerd naar het bedrag (excl BTW, excl. aankoop van het gebouw, excl. kosten en erelonen) dat bouwheren gemiddeld spenderen om hun woning te renoveren. Momenteel bedraagt dit cijfer gemiddeld 110.559 Euro.

Ondanks een huidige laagconjunctuur, bestendigt de groei van renovatieopdrachten zich binnen de woningbouw. 47% van de architecten geeft aan dat het aantal renovatieopdrachten het afgelopen jaar is toegenomen. Ook voor 2010 blijft men uitermate positief gestemd. Amper 8,1% van de architecten verwachten een terugval en maar liefst 38,5% verwacht een verdere stijging.

Aanstaande zondag, tijdens de Renovatiedag, hebben toekomstige verbouwers de gelegenheid om bijna 100 gerealiseerde renovatieprojecten te bezoeken en in contact te komen met bouwheren. Samen met hun architect staan zij de hele namiddag paraat om tekst en uitleg te geven bij hun specifieke renovatieproject.

Het bezoek aan de renovatieprojecten is gratis. Geïnteresseerden moeten zich wel vooraf online registreren op www.devlaamserenovatiedag.be onder de rubriek “Registreer u als bezoeker”. Voor sommige projecten is een afspraak op voorhand vereist. Of dit het geval is, vindt u terug in de projectomschrijvingen op de website.

Op de foto: Verbouwde woning in Schoten door ir. arch. Daniel Corten.

Ook interessant