Algemeen

78% van schrijnwerkers bezig met efficiëntieverhoging

78% van schrijnwerkers bezig met efficiëntieverhoging
Het orderboekje van de Vlaamse schrijnwerkers en interieurbouwers heeft te lijden onder het aarzelend vertrouwen van hun klanten. Toch blijft het potentieel groot. Bij het streven naar een hogere energie-efficiëntie van onze woningen en gebouwen neemt een goede luchtdichte plaatsing van het buitenschrijnwerk een cruciale plaats in. En ook de vraag naar perfect afgewerkt, op maat gemaakt binnenschrijnwerk stijgt. Efficiëntieverhoging door innovatie en digitalisering is een van de kerntaken van het moderne schrijnwerkbedrijf dat zich aanpast aan een veranderende omgeving. Dat blijkt uit een enquête van Bouwunie bij 223 Vlaamse schrijnwerkers en interieurbouwers.

Het rendement van een schrijnwerkbedrijf wordt in grote mate bepaald door de manier waarop alles georganiseerd wordt. Met innovatie, structuur en visie maakt de schrijnwerker het verschil.
Hij probeert duidelijk zo efficiënt mogelijk te produceren en hierin steeds verbeteringen aan te brengen. 78% van de bedrijven is bezig met de efficiënte organisatie van het atelier. Dat gaat onder andere om de best mogelijke plaatsing van machines en materialen. 45% van de bedrijven doet heel expliciet aan optimalisatie van de productie terwijl 17% daarvoor concrete plannen heeft. De aansturing van de moderne machines vanuit de productievoorbereiding gebeurt inmiddels bij 22% van de schrijnwerkbedrijven en nog eens 18% wil dit binnenkort ook doen. Dat zijn er beduidend meer dan vroeger. Zeven jaar geleden was nog maar 16% van de schrijnwerkbedrijven bezig met digitale productie-optimalisatie.
In nauwelijks 20 jaar tijd is de schrijnwerkerij omgevormd van een puur ambachtelijke naar een geautomatiseerde, digitaal gestuurde productie.

Niet dat het vakmanschap niet meer van tel is, integendeel zelfs. Veel en nieuwe mogelijkheden en een extreem hoog afwerkingsniveau zijn nog steeds dé troeven van de echte vakman.

Door de technologische evoluties op vlak van productie en de hoge verwachtingen van klanten en werkgevers stijgt het gewenste opleidingsniveau in de sector. 63% van de schrijnwerkers vindt bijscholingen, praktijkgerichte opleidingen en infosessies belangrijk voor de werknemers en voor zichzelf als ondernemer.

Meer werk maar vertrouwen blijft achter

92% van de schrijnwerkers en interieurbouwers zegt momenteel voldoende tot zelfs te veel werk te hebben. Dat is een verbetering ten opzichte van de voorgaande jaren. Opvallend is wel dat 21% zegt dat het orderboekje minder ver reikt dan vorig jaar. Dat zegt iets over de vooruitzichten voor het aantal opdrachten in de toekomst. Het vertrouwen van consumenten en bedrijven zou moeten herstellen. Want het potentieel aan opdrachten is er zeker. Op de renovatiemarkt blijft de nood aan energiebesparende investeringen hoog en ook in de nieuwbouw, waar we evolueren naar bijna-energieneutrale woningen en gebouwen, neemt hoog-isolerend, luchtdicht geplaatst schrijnwerk een belangrijke plaats in. Zonder is het gewoonweg onmogelijk om de strengere energie- en isolatie-eisen na te komen.