Vastgoed

AG VESPA bestaat 10 jaar

AG VESPA bestaat 10 jaar. Dat is gevierd in het voormalige kostuumatelier in de Van Luppenstraat. Het autonome gemeentebedrijf voor vastgoed- en stadsprojecten werd oorspronkelijk in het leven geroepen om gebouwen van de stad te beheren en vooral te kopen en verkopen. Maar de voorbije jaren is het uitgegroeid tot een volwaardige vastgoeddochter, een publiek bedrijf dat vanuit een bedrijfseconomische invalshoek gedreven meebouwt aan een leefbare stad.

De opdrachten van AG VESPA in cijfers

Vastgoed
AG VESPA beheert een vastgoedportefeuille die de stad zowel financieel als maatschappelijk ten goede komt. Door verhuur, verkoop en onderhoud van panden worden opbrengsten gegenereerd die de stad inzet om haar beleid te realiseren en die AG VESPA aanwendt om haar eigen werking te dragen. AG VESPA zet tegelijkertijd in op een kwalitatieve en duurzame vastgoedportefeuille.

AG VESPA is eigenaar van 220 panden en 510 terreinen, met een waarde van meer dan 200 miljoen euro. In 2012 beheerde AG VESPA 1 292 huurcontracten waarvan 784 van stedelijk bedrijfsvastgoed zijn. De huuropbrengst bedroeg in 2012 bijna 8 miljoen euro waarvan 2 miljoen uit stedelijk bedrijfsvastgoed en bijna 6 miljoen AG VESPA patrimonium. Nog in 2012 verkocht AG VESPA voor 7 miljoen euro aan stadspatrimonium, 11 miljoen euro aan AG VESPA patrimonium en voor 8,5 miljoen euro aan grond- en pandenprojecten.

Bouw
In het kader van het grond- en pandenbeleid realiseerde AG VESPA de voorbije 10 jaar 398 wooneenheden in aandachtswijken. Daarmee werd een belangrijke impuls gegeven voor deze buurten en werd betaalbaar wonen voor jonge gezinnen in Antwerpen ondersteund.

AG VESPA bouwde al 17 publieke gebouwen, bijkomend wordt er nog aan 38 publieke gebouwen gewerkt, die de komende jaren opgeleverd zullen worden. (musea, scholen, kinderdagverblijven, politiekantoren, brandweerkazernes,…)

Fondsen
AG VESPA beheert verschillende bovenlokale fondsen voor de stad Antwerpen. Voor 2012 kon de stad o.a. rekenen op het Vlaams Stedenfonds voor een bedrag van 59 miljoen euro, op het Federaal Grootstedenbeleid voor een bedrag van 15 miljoen euro en voor EFRO Doelstelling 2 werd tussen 2007 en 2012 52 miljoen euro gerealiseerd.

Daarnaast werden voor meer dan 4 miljoen euro aan bijkomende subsidies voor de stad aangetrokken.

Ontwikkeling
AG VESPA deelt op dit moment zijn juridische, financiële en technische expertise met de stad, haar dochters en private ontwikkelaars in de (her)ontwikkeling van volgende gebieden: Eksterlaar, Blue Gate Antwerp, Kievit fase II, Handelsbeurs, Groothandelsmarkt, Kielsbroek, het Groen Kwartier, Falconplein-Zeemanshuis en Nieuw Zurenborg. Door de jaren heen groeide AG VESPA uit tot een belangrijke speler in de ontwikkeling van strategische stadsbouwprojecten.



kostuumatelier in de Van Luppenstraat
De toekomst is reeds begonnen
De locatie in het voormalige kostuumatelier in de Van Luppenstraat is bewust gekozen omdat ze een goed beeld geeft van de veelzijdige werking van AG VESPA. AG VESPA kocht dit pand in 2010 aan om het publiek-private project ’t Groen Kwartier te ontsluiten. Met subsidies van het Stadsvernieuwingsfonds wordt er een publieke doorgang voor fietsers en voetgangers gerealiseerd. In het kader van het grond- en pandenbeleid bouwt AG VESPA er vijf nieuwe woningen. Tevens realiseert AG VESPA er voor de stad een nieuw kinderdagverblijf. Tenslotte wordt er een ondergrondse parking gebouwd om ’t Groen Kwartier te ontlasten. De werken starten vanaf 15 maart 2013, met de afbraak van het voormalig kostuumatelier en de conciërgewoning.