Duurzaam Bouwen

Aangenaam warm met passieve warmtebronnen

Aangenaam warm met passieve warmtebronnen
Een passief gebouw onderscheidt zich door de combinatie van een zeer hoogwaardig en aangenaam binnenklimaat en een bijzonder laag energieverbruik. Het passiefconcept opent perspectieven voor meer toekomstgericht, energiezuinig ontwerpen en bouwen.

Met een uitgekiend compact ontwerp, georiënteerd op de zon, zeer goede schilisolatie en een effectieve kierdichting, kan warmte nauwelijks weg uit een passief gebouw. Hierdoor is er nog maar weinig energie nodig om dit op temperatuur te houden. Passieve warmtebronnen zoals de zon en interne warmtebronnen zoals gebruikers en aanwezige apparaten zorgen eenvoudig voor bijna alle benodigde warmte. Het beetje extra verwarming wat nog nodig is, wordt op een slimme manier over de lucht van een gebalanceerd ventilatiesysteem aangevoerd. Een conventioneel verwarmingssysteem is niet nodig. In de zomer garanderen passieve strategieën zoals een goed ontwerp, zware schilisolatie, de aanwezigheid van thermische massa, zonwering en nachtventilatie voor een comfortabel binnenklimaat.

De cijfers

Een passief gebouw heeft per jaar een energiebehoefte voor ruimteverwarming van 15 kWh/m2. Dit komt overeen met een gasverbruik van 1,5 m3 gas per m2 vloeroppervlak. Oftewel: twee gloeilampen van 100 Watt zouden genoeg zijn om een kamer van 20 m2 te verwarmen; een haarföhn is voldoende om een passiefhuis van 100 m2 te verwarmen. Een passief gebouw verbruikt tien keer minder energie voor verwarming dan een gemiddelde bestaand complex en vier à vijf keer minder dan in de huidige standaard nieuwbouw, uitgevoerd conform het Nederlandse Bouwbesluit.

Een passief gebouw is...

Comfortabel

Een passief gebouw heeft een bijzonder goede geïsoleerde en kierdichte schil, die uiterst zorgvuldig is uitgevoerd, zodat er zo min mogelijk koudestralende oppervlaktes en geen tochtverschijnselen voorkomen. Er heerst constant een gelijkmatige binnentemperatuur, zonder ingewikkelde technieken. De aangename oppervlakte- en ruimtetemperaturen ontstaan als het ware vanzelf. Bovendien zorgt de afwezigheid van traditionele radiatoren voor extra ruimte. De energie-efficiënte uitgangspunten komen ten goede aan de gebruiker van het gebouw.

Gezond

Een voortdurende toevoer van gefilterde, verse ventilatielucht is, naast goede isolatie en kierdichting, één van de belangrijkste randvoorwaarden voor een passief gebouw. Een modern comfortventilatiesysteem wordt gekoppeld aan een HR-warmteterugwinsysteem. De lucht komt zo in de winter altijd warm het gebouw binnen waarbij er geen overbodige ventilatieverliezen plaatsvinden. Zo ontstaat de garantie voor een aangenaam en gezond binnenklimaat, waar vocht, schimmel, pollen en insecten geen kans krijgen.

Rendabel

In een passief gebouw is de resterende warmtebehoefte voor ruimteverwarming zo gering, dat zonder verlies van comfort een conventioneel verwarmingssysteem kan worden gemist. Met die besparing van kosten kan de optimalisatie van bouwkundige elementen en het hoog efficiënte ventilatiesysteem worden gefinancierd. Gebruikers van een passief gebouw betalen gemiddeld 1 €/m2 per jaar voor ruimteverwarming en hoeven zich dus minder zorgen te maken over stijgende energiekosten. Terwijl ze het hele jaar door van een gezond en comfortabel binnenklimaat genieten.

Milieuvriendelijk

Een passief gebouw levert een actieve bijdrage aan de bescherming van het klimaat. Door de verregaande energiebesparing is de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zo beperkt mogelijk. Niet alleen het energieverbruik voor verwarming (15 kWh/m2), maar ook het totale primaire energiegebruik blijft begrensd tot maximaal 120 kWh/m2 per jaar. Dit betekent minimaal 54% minder CO2-uitstoot dan met een de huidige standaard nieuwbouw. De geringe resterende energiebehoefte wordt zo duurzaam mogelijk geproduceerd, zodat een nog grotere reductie in CO2-uitstoot mogelijk is.

De bouwstandaard van de toekomst

De bouwwereld krijgt een unieke kans zich te onderscheiden met nieuwe ontwerp- en bouwtechnieken, innovatieve, intelligente en hoogenergie-efficiënte producten voor onder meer schilisolatiesystemen, ventilatiesystemen, beglazing, kozijnen, ramen, deuren en compacte verwarmingssystemen. Deze investeringen in kwaliteit van comfort, efficiëntie en bouw zorgen voor een impuls in de bouwsector, creëren toegevoegde waarde, verbeteren de concurrentiepositie en verhogen de werkgelegenheid op een duurzame wijze.

Link: www.keramischpassief.nl