Algemeen

Aangepast K.B. schaft veiligheidscoördinatie niet af

Donderdag is in het Belgisch Staatsblad de al lang aangekondigde aanpassing aan het Koninklijk Besluit op de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen verschenen. Dit K.B. regelt de veiligheidscoördinatie op het werk. In de media wordt vaak gesteld dat hierdoor de veiligheidscoördinatie voor kleinere werken is afgeschaft. Niets is minder waar.

Voor kleinere werken (bouwplaatsen kleiner dan 500 m²) blijft de coördinatieverplichting bestaan. De Europese regelgeving staat trouwens geen afwijking toe. Wel werd de regeling op administratief vlak enigszins versoepeld. Maar dat betekent nog niet dat het aangepaste K.B. ineens tot fors lagere kosten zal leiden. Want ook het nieuwe K.B. houdt voor de veiligheidscoördinatie voor kleinere werken een aantal verplichtingen in.

Ten gevolge van de doorgevoerde aanpassing zullen opdrachtgevers van kleinere werken niet langer een beroep moeten doen op een aparte veiligheidscoördinator. Voor de veiligheidscoördinatie zal de opdrachtgever meer dan nu een beroep kunnen doen op zijn eigen architect en aannemer. Architecten en aannemers moeten dan wel over de nodige ervaring beschikken of de voorgeschreven opleiding hebben gevolgd.

De Vlaamse woningbouwers zijn blij dat zij zelf meer mogelijkheden krijgen om de veiligheidscoördinatie op zich te nemen en dat door de doorgevoerde versoepeling de veiligheidscoördinatie bij de bouw en renovatie van woningen met minder administratieve rompslomp zal gepaard gaan. Maar zij willen tegelijk waarschuwen voor overspannen verwachtingen op het vlak van prijsdalingen.

Op dit ogenblik zijn al een 1.000-tal veiligheidscoördinatoren actief. Tussen deze coördinatoren bestaat een stevige concurrentie waardoor zij nu al tegen scherpe prijzen werken. Onder meer daardoor zullen een aantal aannemers ervoor opteren de veiligheidscoördinatie aan een aparte veiligheidscoördinator te blijven toevertrouwen. En indien de aannemer dan toch zelf de veiligheidscoördinatie op zich neemt, betekent dat niet dat hij hiervoor fors lagere prijzen zal kunnen aanrekenen. Bovendien zullen startende bedrijven nog niet aan de ervaringsvoorwaarden voldoen. In dit geval zal de opdrachtgever wel een beroep moeten blijven doen op een aparte veiligheidscoördinator.

Ook na de aanpassing van het K.B. blijven aan de uitvoering van de veiligheidscoördinatie administratieve verplichtingen en dito kosten verbonden die moeten worden vergoed. Het is dus volledig verkeerd te stellen dat de veiligheidscoördinatie voortaan niets meer aan de opdrachtgever zou kosten.

Marc Dillen, Directeur-generaal Vlaamse Confederatie Bouw
Joost Callens, Voorzitter Vlaamse Woningbouwers

Build for Life