73% van de aannemers heeft momenteel voldoende werk. 18% geeft aan te weinig opdrachten te hebben. De vooruitzichten voor 2014 zijn niet meteen rooskleurig te noemen. Voor twee op drie is er weinig verschil met 2013. 34% geeft aan dat hun huidige orderboekje slechter gevuld is dan dat van vorig jaar.
De verwachtingen van de aannemers voor de nieuwbouw in 2014 zijn getemperd. Dit valt vooral op voor de bouw van nieuwe eengezinswoningen waar 45% van de betrokkenen een daling van het werkvolume verwacht. Er zijn er inderdaad nog altijd die een stijging in het werkvolume zien maar dat zijn er toch minder dan vorig jaar.
De renovatie van eengezinswoningen blijft het duidelijk beter doen. Daar verwacht 42% een toename. Voor renovatiewerken aan appartementsgebouwen verwachten bijna evenveel aannemers een daling (21%) als een stijging (24%) van het werkvolume.
In het jongste half jaar heeft 39% van de aannemers een of meer medewerkers aangeworven terwijl 29% mensen heeft moeten ontslaan. 29% van hen heeft dit moeten doen omdat er te weinig werk was. De meerderheid evenwel omdat de betrokkene niet voldeed (68%), op pensioen ging, naar een ander bedrijf overstapte of zelf een eigen zaak startte. 3% geeft aan bewust met minder personeel te werken. Dit is nieuw. De meeste bouwbedrijven zijn niet geneigd om in het komende half jaar nog personeel te ontslaan. Slechts 9% is dat van plan (bij twee derden van hen omdat er te weinig werk is, bij 29% omdat de werknemer niet voldoet), terwijl 20% aangeeft nieuwe werknemers te willen aantrekken. Ondertussen zijn en blijven goede vaklui schaars. Maar het tekort aan goede vaklui scoort door de economische terugval en door het meer beroep doen op onderaanneming aanzienlijk minder hoog in de lijst met knelpunten voor de toekomst van de sector (32% van de werkgevers duidt dit aan als een ernstige bedreiging voor de sector in de volgende jaren – vorig jaar was dat nog 45%). Deze lijst wordt bovendien niet langer aangevoerd door de administratieve rompslomp. 36% van de aannemers (zowel werkgevers als zelfstandigen) zegt nog wel dat dit, en zeker ook de regeldrift van de overheid (39%) belangrijke bedreigingen vormen, maar de oneerlijke concurrentie (64%) en de druk op de prijzen (eveneens 64%) delen nu de koppositie. Vooral dit laatste is nieuw en geeft aan dat heel wat aannemers het moeilijk hebben, vooral dan zij die met eigen personeel werken.
Energiezuinig bouwen raakt alsmaar beter ingeburgerd. 55% van de aannemers geeft aan dat sommigen van hun klanten zelfs spontaan om een meer energiezuinige woning vragen dan wettelijk is voorgeschreven. Bij 10% gaat het zelfs om meer dan de helft van hun klantenbestand. 21% van de aannemers zegt ook dat er duidelijk meer bouwheren naar een energiezuinigere woning of gebouw vragen dan vorig jaar. Toen was dat trouwens nog 36%. Ondertussen zijn de normen inderdaad verstrengt en wordt het dus ook steeds moeilijker om nog naar beter te vragen.