Algemeen

Aanrader voor zzp'ers in de bouw: een AOV

Aanrader voor zzp'ers in de bouw: een AOV
Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat in de bouw relatief veel arbeidsongevallen plaatsvinden. De sector kent – na de industrie – de meeste ongevallen tijdens het werk. Mensen lopen het meeste risico op letsel als gevolg van een val van een dak, vloer of platform, gevolgd door een val van een trapje of ladder, of een steiger. Daarnaast werken ze ook nog eens vaak met zware, grote bouwmachines- en materialen. Wat daarom een echte aanrader is voor zzp'ers in de bouw? Een arbeidsongeschiktheidsverzekering!

Als zzp'er verantwoordelijk voor veel zaken

In de bouw zijn veel zzp'ers actief. Ongeveer 125 duizend mensen in de bouwsector werken als zzp'er, bijna een kwart van het totale aantal mensen in de sector. Als zzp'er moet je meer zaken zelf regelen dan wanneer je in loondienst werkt. Zo moet je zelf offertes maken en facturen versturen naar opdrachtgevers, en een administratie bijhouden. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk het op peil houden van je kennis, en cursussen of certificaten regelen. Nog iets dat belangrijk is om goed te regelen zijn verzekeringen. Zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Een AOV: wat is dat eigenlijk?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering – oftewel een AOV – voorziet in een financieel vangnet bij arbeidsongeschiktheid van een zelfstandig ondernemer. Zo hoef je als zzp'er of andersoortige ondernemer niet zo snel te vrezen voor financiële problemen, wanneer je niet (meer) kunt werken als gevolg van ziekte of een ongeval. Mocht je onverhoopt (deels) arbeidsongeschikt raken, dan ontvang je maandelijks een uitkering.

Hoe hoog is de premie voor een AOV?

De premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je per maand, kwartaal of jaar betalen. De hoogte ervan is afhankelijk van bepaalde keuzes die je maakt. Het gaat onder andere om (het deel van) de inkomsten die je wil verzekeren, de looptijd (tot welke leeftijd je de verzekering wil laten lopen, vaak de pensioengerechtigde leeftijd) en welke eigenrisicoperiode je kiest. Dit laatst is de periode die je zelf financieel kunt overbruggen na vaststelling van de arbeidsongeschiktheid, en is vaak minimaal 30 dagen. Je ontvangt gedurende deze tijd geen uitkering. Goed om te weten: de premie van een AOV mag je in veel gevallen fiscaal aftrekken in box 1.

Een AOV afsluiten: zo doe je dat

De meeste ondernemers in de bouw kunnen zelf online een AOV afsluiten. Hierbij betaal je afsluitkosten, en zul je een kennis- en ervaringstoets moeten doen om aan te tonen dat je begrijpt wat de verzekering inhoudt. Wil je een uitgebreid advies over welke AOV het beste past bij jouw situatie en wensen? Of het afsluiten liever uitbesteden? Dan kun je beter een verzekeringsadviseur inschakelen. In beide gevallen zul je wel een gezondheidsverklaring moeten invullen.

Nog meer praktische verzekeringen voor zzp'ers in de bouw

Ben je benieuwd welke verzekeringen nog meer verplicht of aangeraden zijn? In een eerder verschenen artikel kun je meer lezen over aanbevolen zakelijke verzekeringen voor zzp'ers, zoals een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering in de bouw.