Second Home

Aantal Belgen met buitenverblijf in Spanje meer dan vertienvoudigd

Aantal Belgen met buitenverblijf in Spanje meer dan vertienvoudigd
In 2016 kochten voor het eerst méér dan drieduizend Belgen een tweede verblijf in Spanje. Om precies te zijn gaat het om 3.243 Belgen, oftewel een stijging van 11,6 procent tegenover 2015 toen “nog maar” 2.907 Belgen de sprong waagden. De verkoop van Spaanse vakantiewoningen blijft maar toenemen. Wie vergelijkt met tien jaar geleden ziet meteen een gigantische stijging van het aantal Belgische kopers in Spanje. Toen kochten nog maar 226 Belgen een tweede verblijf in Spanje. Zelfs vijf jaar geleden waren er dat nog maar nipt duizend.

De verkoopprijzen in Spanje blijven nochtans stijgen, al liggen ze nog altijd een stuk lager dan die op de Belgische vastgoedmarkt. Op één jaar tijd stegen de Spaanse woningprijzen met ruim vijf procent en ook dit jaar worden prijsstijgingen van vier à vijf procent voorspeld.

In 2016 zocht de Belg massaal naar een tweede verblijf in Spanje met een kostprijs van gemiddeld 150.000 euro, wat nog altijd ruim dertig procent goedkoper is dan de prijzen van Spaans vastgoed vlak voor de crisis van 2008. Het meest koopt de Belg bovendien aan de Costa Blanca, gevolgd door de Costa del Sol.

Gratis met Bouw & Wonen naar Second Home Expo

Op zoek naar een vakantiehuis in binnen- of buitenland?
Op 15 en 16 februari 2025 vindt de beurs Second Home Expo in Antwerp Expo in Antwerpen plaats. Wil jij deze beurs namens Bouw & Wonen gratis bezoeken?

Babyboomgeneratie

Wat vooral opvalt: meer en meer Belgen kopen hun buitenverblijf - in tegenstelling tot Nederlanders of Britten - niet alleen voor zichzelf maar ook voor de komende generaties. Als het op een buitenverblijf aankomt, is de Belg een echte familieman. Eén op de vier Belgen die zich een Spaanse casa aanschaft, laat volgens Azull zijn kinderen, kleinkinderen of andere familieleden mee beslissen en genieten. Meestal gaat het dan om de babyboomgeneratie, die het geld op tafel legt. Negen op de tien babyboomers leent zelfs niet voor de aankoop.

“Ze hebben uitzicht op hun pensioen of beseffen dat zij en hun geliefden nog wel een aantal jaren zullen moeten werken. Ze kopen in Spanje als een soort investering waar ze samen met de hele familie ook letterlijk van kunnen genieten. Bovendien beseffen ze meer dan ooit dat ze de laatste generatie zijn geweest die zoveel heeft kunnen sparen. Met zo’n tweede verblijf geven ze dat deels door aan hun kinderen en kleinkinderen, die ze ook al onmiddellijk laten meegenieten.”
Marleen De Vijt CEO Azull




Belg koopt groot

Als zoveel mensen met én voor de hele familie kopen, mag het niet verwonderen dat vorig jaar de helft van de Belgische kopers een pand kocht dat groter was dan 80 m2. Naar Belgische normen is dat misschien nog niet zo groot, maar naar Spaanse maatstaven is dit al bijzonder ruim. Dertig procent van de Belgische aankopen oversteeg zelfs de 100 m2. Daarnaast is ook de locatie van de te kopen vakantiewoning vaak een onderwerp van discussie. De grootouders willen vooral rust en kalmte, terwijl de jongeren dan weer activiteiten op wandelafstand en een goede wifi-verbinding belangrijk vinden .

“De tijd dat de Belg in Spanje kocht enkel om op het strand te gaan liggen, is voorbij. De verschillende generaties hebben andere wensen en dus proberen grootouders, kinderen en kleinkinderen er samen uit te geraken. Zo zien we geregeld kandidaat-kopers die specifiek een huis met een zwembad zoeken, hoewel ze zelf niet kunnen zwemmen. Dat is dan bestemd voor de kleinkinderen die er geregeld op vakantie zullen gaan.”
Marleen De Vijt, CEO Azull


Nieuw fenomeen

Minstens even opmerkelijk is het feit dat vorig jaar verschillende Belgische ondernemers een Spaanse vakantiewoning kochten om hun personeel extra te motiveren. Hun medewerkers en hun gezin krijgen de kans om er voor enkele weken per jaar naartoe te trekken, weliswaar om te werken maar ook wel om te genieten van de Spaanse zon.

Het gaat om een nieuw fenomeen, dat vandaag nog maar in erg beperkte mate voorkomt maar waar wél meer en meer vraag naar is. Vooral in de IT-sector.

“Werkgevers zien het als een nieuwe, ideale manier om hun werknemers en freelancers  te blijven stimuleren en motiveren. Het is geen vakantie die men aanbiedt, want het is wel de bedoeling dat die medewerkers daar ook werken. Maar het is wél werken in een andere omgeving, en als het gezin dan kan meegaan is het voor velen toch een extra motivatie.”
Marleen De Vijt, CEO Azull