Vastgoed

Aantal jonge huizenkopers tot 35 jaar stijgt in derde kwartaal met ruim 20 procent

Aantal jonge huizenkopers tot 35 jaar stijgt in derde kwartaal met ruim 20 procent
Het aantal jonge huizenkopers tot 35 jaar is in Nederland in het derde kwartaal met 21 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. De snelle opmars van deze groep is mede te verklaren door de coronacrisis. Zo hebben deze jonge huizenkopers in hun zoektocht naar een woning minder concurrentie van andere huizenkopers, zoals doorstromers en expats. Tegelijkertijd wil deze groep juist nu haar slag slaan op de woningmarkt, omdat zij verwachten dat ze anders de komende periode helemaal geen kans meer maken om in te stromen op de woningmarkt. Ook krijgen steeds meer jonge huizenkopers financiële steun van hun ouders of brengen zij eigen middelen in. Als gevolg hiervan waren in het derde kwartaal drie op de tien hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning afkomstig van huizenkopers tot 35 jaar.

Sinds een aantal maanden is sprake van een flinke stijging van het aantal jonge huizenkopers in de leeftijd tot 35 jaar. Uit cijfers van De Hypotheker blijkt dat deze groep met ruim een vijfde is gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De groep jonge huizenkopers is vooral aan een opmars bezig in de provincies Groningen (+75 procent), Overijssel (+49 procent) en Zeeland (+47 procent). Maar ook in de Randstad, tot voor kort vrijwel onbereikbaar voor starters, ziet De Hypotheker dat jonge huizenkopers weer een voet tussen de deur krijgen. Ook Utrecht (+32 procent) en Noord-Holland (+29 procent) laten een flinke stijging van het aantal hypotheekaanvragen zien voor de aankoop van een woning. Het lijkt er dus op dat de omstandigheden op de huizenmarkt vooral voor de groep jonge huizenkopers positief uitpakt.

Jonge huizenkopers brengen steeds meer eigen middelen in

In het derde kwartaal is 30 procent van het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning bij De Hypotheker afkomstig van jonge huizenkopers tot 35 jaar. Ondanks een sterke stijging is hiervan slechts 3,9 procent een huizenkoper tot 25 jaar. Het zijn vooral oudere starters die kans maken op een woning. Deze groep is al langer actief op de arbeidsmarkt en heeft een betere uitgangspositie om in te kunnen stromen op de woningmarkt. Zo zetten huizenkopers in de leeftijd van 25 tot 35 jaar steeds meer eigen middelen in. In 2020 bedraagt het gemiddelde hypotheekbedrag 247.000 euro. Starters brengen gemiddeld 23.000 euro aan eigen financiële middelen in. Ouders steken hierbij vaak ook een helpende hand toe, bijvoorbeeld in de vorm van een schenking. Daarnaast kunnen starters gebruikmaken van regelingen als de starterslening. Steeds meer gemeenten bieden dit aan of verhogen de koopprijsgrenzen voor de starterslening vanwege de stijgende huizenprijzen.

“Steeds meer starters profiteren van het iets ruimere woningaanbod. Zij hebben minder concurrentie van doorstromers, die vanwege de crisis hun verhuizing uitstellen of wachten op de verkoop van hun eigen woning. Door de coronacrisis zijn er ook minder expats en toeristen, waardoor beleggers zich iets meer lijken terug te trekken. Beleggers betalen naar verwachting vanaf volgend jaar 8 procent overdrachtsbelasting. Hierdoor wordt het nog minder aantrekkelijk om te investeren in een woning voor verhuur”, vertelt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. “Hoewel de cijfers de afgelopen maanden een positieve ontwikkeling laten zien, zijn de problemen van starters geen verleden tijd. Slechts een deel van deze groep heeft de mogelijkheid om te profiteren van de huidige omstandigheden, bijvoorbeeld door de inbreng van eigen middelen. Het kabinet heeft op Prinsjesdag aangekondigd fors te investeren in de bouw van betaalbare woningen, waardoor het aanbod van starterswoningen op termijn kan groeien. Dat is hard nodig, omdat juist starters in de afgelopen jaren een flinke achterstand hebben opgebouwd.”