De Vlaamse secundaire scholen zien al jarenlang de leerlingenaantallen in de bouwrichtingen teruglopen. Dat is ook het geval voor de schilderrichtingen. Waar er in het schooljaar 2015-2016 nog bijna 1000 (993 om exact te zijn) leerlingen een schildersopleiding volgden, was dat in het schooljaar 2019-2020 al gezakt tot 784, goed voor een daling met 21%. De dalende tendens is bovendien merkbaar in zowel het beroepsonderwijs (BSO), het deeltijds beroepsonderwijs (DBSO) en het buitengewoon secundair onderwijs (BUSO).
Duaal leren geen wondermiddel
Verschillende scholen in Vlaanderen bieden sinds het schooljaar 2017-2018 schildersopleidingen aan via het systeem van duaal leren, maar ook dat blijkt geen wondermiddel. Slechts 25 leerlingen vonden in het voorbije schooljaar de weg naar één van deze duale opleidingen.Het feit dat de scholen geen zevende jaar kunnen aanbieden via het systeem van duaal leren, vormt bovendien een ernstig manco.
Opleidingen dreigen te verdwijnen
De teruglopende leerlingenaantallen plaatsen de scholen voor een hartverscheurende keuze. Wanneer de leerlingenaantallen te beperkt zijn, is het niet meer verantwoord om de schildersopleidingen nog in hun opleidingspakket op te nemen. Indien de huidige tendens blijft aanhouden, dreigen dus op korte termijn veel schildersopleidingen verloren te gaan.Dat zou een zeer slechte zaak zijn voor de toekomst van de bouw. De voorbije decennia is het schildersvak immers een stuk complexer geworden en heeft technische vakkennis enorm aan belang gewonnen. Door het enorme scala aan producten en ondergronden moeten schilders anno 2020 over een gedegen chemische kennis beschikken. En wanneer deze kennis verdwijnt, dan is het uiteindelijk de klant die hiervan de dupe wordt. De organisaties zien ook heil in de uitvoering van het sectoraal akkoord 2019-2020. Daarin wordt, rekening houdend met kwaliteit en excellentiecriteria, een nieuwe benadering van de onderwijsinstellingen betracht. We hopen dat dit een nieuwe aantrekkingskracht kan uitoefenen op de leerlingen om te kiezen voor kwaliteitsvolle schildersopleidingen.
Oproep
De Confederatie Bouw – Vlaamse Schilders en Bouwunie - Schilders en Decorateurs lanceren daarom een oproep naar zowel de ouders van scholieren als naar de scholen zelf om in het schooljaar 2020-2021 voluit de kaart van de schildersopleidingen te trekken.Wie kiest voor een carrière als schilder, kiest namelijk voor een sector waar er steeds voldoende tewerkstelling is. Wie zijn vak beheerst, kan er bovendien ook goed zijn boterham mee verdienen.