Vastgoed

Aantal online vastgoedschattingen toegenomen met 49% na lockdown

Aantal online vastgoedschattingen toegenomen met 49% na lockdown
De vastgoedmarkt is sinds een aantal weken duidelijk weer op gang gekomen. Dat blijkt onder meer uit de toename van het aantal bezoekers op de website van Immoweb. Die was volgens CEO Valentin Cogels nooit eerder zo populair. De heropstart van de vastgoedmarkt levert ook een interessant cijfer op. Sinds het einde van de lockdown is het aantal online vastgoedschattingen namelijk gestegen met 49%, en dat terwijl het aantal schattingen ook tijdens de lockdown al hoog was.

Sterke heropstart van de vastgoedmarkt

De voorbije weken stonden in het teken van de heropstart van de vastgoedmarkt en van de mogelijkheid om weer bezoeken te organiseren. Deze heropstart was zeer bemoedigend voor heel wat vastgoedprofessionals. Dat heeft ook Immoweb gemerkt. Het aantal bezoekers op de website nam na de lockdown toe met meer dan 40% en met 797.000 bezoeken* werd zelfs een nieuw dagrecord geboekt.

“Sinds iets meer dan een maand merken we dat de vastgoedmarkt weer aantrekt”, aldus Valentin Cogels, CEO van Immoweb. “De mensen zijn zeer actief op zoek om een goede zaak te doen, terwijl de vastgoedprijzen niet gedaald zijn sinds de uitbraak van de coronacrisis.”


Sinds de heropstart van de markt is het aantal zoekertjes voor verkoop (woningen en appartementen van particulieren) in mei verdrievoudigd ten opzichte van de maand april. Immoweb stelt ook vast dat het aantal zoekertjes voor de verkoop van appartementen op het einde van de lockdown hoger lag dan bij het begin van de lockdown. Voor de verhuur wordt de omgekeerde tendens genoteerd: op het einde van de lockdown waren er minder eigendommen te huur dan bij het begin, in tegenstelling dus tot de verkoop van vastgoed.

Toenemende interesse bij de Belgen om de waarde van hun eigendom te kennen sinds de heropstart van de vastgoedmarkt

De heropstart van de markt betekende echter niet dat de Belgen hun vastgoedactiviteiten volledig hadden stopgezet. De leider op de vastgoedmarkt stelde tijdens de lockdown namelijk vast dat veel mensen van de extra vrije tijd gebruikmaakten om de waarde van hun vastgoed te kennen door een online schatting uit te voeren. Deze tendens was het opvallendst bij Belgen die tijdens de lockdown concrete vastgoedplannen hadden en die ondanks de lockdown toch verder wilden. Na de lockdown werd dit nog duidelijker, want sinds de heropstart van de vastgoedmarkt is het aantal schattingen via de online schattingstool van Immoweb toegenomen met 49%.

Men merkt ook dat meer en meer Belgen de neiging hebben om hoger te bieden dan de vraagprijs wanneer een bepaald pand echt in de smaak valt. Dit valt te verklaren door het feit dat de mensen beter geïnformeerd zijn en een beter zicht hebben op de markt.

“De schattingstool blijkt zeer nuttig te zijn, wat de bedoeling van de gebruiker ook is. Sinds de heropstart van de markt hebben verkopers de verkoop van hun eigendom opnieuw gelanceerd en zijn kopers opnieuw op zoek gegaan naar een pand dat volledig aan hun verwachtingen voldoet. Voor deze kopers een bod doen, gaan ze echter vooral op zoek naar kwalitatieve informatie over de waarde van de woning die ze willen kopen. Dat is een sterk signaal voor de markt”, legt Valentin Cogels uit.


Gratis schattingstool van Immoweb blaast 1 kaarsje uit

De schattingstool van Immoweb wordt vandaag 2000 keer per dag bezocht en tekent elke dag 1000 schattingsaanvragen op. Deze tool werd een jaar geleden gelanceerd met als doel Belgische verkopers een eerste inschatting te geven van de waarde van hun eigendom. Op vraag van de gebruiker beveelt de tool daarnaast makelaars aan die hen kunnen begeleiden tijdens het verkooptraject. Tijdens de uitzonderlijke context van de lockdown is gebleken dat mensen meer geneigd zijn om online informatie te zoeken en op die manier hun vastgoedproject verder te kunnen zetten. De gratis schattingstool van Immoweb past perfect binnen deze zoektocht.

Valentin Cogels: “We hebben de online schattingstool opgezet om mensen te helpen bij hun verkoopproject. Het is een eerste indicator voor de waarde van hun eigendom, maar als verkopers ook effectief willen verkopen, brengt het platform hen ook in contact met betrouwbare makelaars of experts. Bovendien is het platform zeer nuttig om de verkopers te helpen om op de hoogte te blijven van de vastgoedmarkt.”