Bouwunie omschrijft de ontwikkelingen als "dubbel". Uit hun eigen onderzoek blijkt namelijk dat nog steeds 1 op de 5 bouwbedrijven te maken krijgt met werfdiefstal. "Het probleem is dat niet elke ondernemer de moeite neemt om deze diefstallen bij de politie te melden, waardoor de officiële cijfers waarschijnlijk lager zijn dan de werkelijkheid. Tegelijkertijd zien we dat bouwbedrijven zich steeds meer bewust worden van het belang van goede beveiliging op bouwplaatsen, wat zeker bijdraagt aan de daling van het aantal werfdiefstallen", aldus Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.
Werfdiefstallen hebben aanzienlijke gevolgen, variërend van vertragingen doordat bouwmaterialen ontbreken tot in het ergste geval het stilleggen van de bouwplaats. De bouworganisatie deelt regelmatig tips en adviezen om deze diefstallen te voorkomen, vooral tijdens verlofperiodes zoals het bouwverlof. "Dieven slaan het liefst toe wanneer er niemand aanwezig is op de werf. Daarom neemt een derde van onze bouwbedrijven extra voorzorgsmaatregelen tijdens het bouwverlof," zegt Waeytens. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat materieel wordt teruggebracht naar het atelier of de opslagplaats en dat er politiepatrouilles worden ingeschakeld.
Klein materieel is natuurlijk het makkelijkst te stelen op een werf. Groot materieel zoals machines, voertuigen tot zelfs kranen vergt meer inspanning voor boeven. Al gebeurt het natuurlijk wel.