Vastgoed

Advies over duurzaam verwarmen en gegevens appartementen vanaf nu in woningpas

Advies over duurzaam verwarmen en gegevens appartementen vanaf nu in woningpas
Verwarmen is de belangrijkste energiekost in huis. 50 tot 75% van het energiegebruik gaat hier naartoe. Met de stijgende elektriciteit- en aardgasprijzen is het daarom extra belangrijk om te kiezen voor een toekomstgericht en duurzaam verwarmingssysteem: een warmtepomp, aansluiten op een warmtenet of - voor grote gebouwen - een micro warmte-krachtkoppeling (micro-WKK). Om u te helpen in deze onzekere tijden, vindt u in uw woningpas vanaf nu ook advies over duurzame verwarming. Zo bent u minder afhankelijk van de toenemende energieprijzen. Daarnaast kunnen eigenaars van appartementen, die tevens ook het pand bewonen, woningpas raadplegen. De Vlaamse overheid beantwoordt zo aan de vraag van appartementsbewoners die ook willen investeren in hun woning, om de gekende informatie beschikbaar te stellen op een handige en overzichtelijke manier.

Advies duurzaam verwarmen

Met de stijgende energieprijzen, is het voor de burger momenteel moeilijk om een gepast verwarmingssysteem te kiezen. Daarom biedt woningpas, een online toepassing van de Vlaamse overheid die relevante informatie over uw woning en perceel bevat, vanaf nu ook gratis verwarmingsadvies aan. Woningpas toont welke verschillende verwarmingsopties er bestaan, zoals een warmtepomp, aansluiten op een warmtenet, … en gaat ook de praktische kant na. Voor de installatie van een warmtepomp bijvoorbeeld, krijgt de burger uitleg over de verschillende types van pompen. Woningpas biedt ook specifieke omgevingsinformatie aan die belangrijk is voor het plaatsen van een warmtepomp. Zijn er verticale boringen in uw buurt gekend? Hoe diep is een boring toegelaten? Geldt er een verbod op boren (voor een verticale boring) omdat de woning of het perceel in een beschermingszone valt? Al deze informatie is van belang om een gegronde beslissing te kunnen maken.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir: “Met de huidige energieprijzen is energiebesparing belangrijker dan ooit tevoren. Met de Mijn VerbouwLening en de Mijn VerbouwPremie ondersteunen we vanuit Vlaanderen alle Vlamingen die hun huis energiezuiniger willen maken. Isoleren is één zaak, maar slim verwarmen is minstens even belangrijk om de energiefactuur behapbaar te houden. Via woningpas blijf je ondanks het gigantisch aanbod aan verwarmingstechnieken de bomen door het bos zien en vindt iedereen de goedkoopste en milieuvriendelijkste verwarmingsmethode die bij zijn of haar huis past.”

Daarnaast vindt u ook informatie over bestaande of toekomstige warmtenetten in de buurt waarop u mogelijk kunt aansluiten. U vindt er ook linken naar erkende boorbedrijven of installateurs wanneer u aan een vervanging van uw huidig verwarmingstoestel denkt. Naast duurzaam verwarmingsadvies, wijst woningpas u ook de weg naar premies en andere vormen van financiering voor verwarmingsinstallaties.

Tot slot vindt u in woningpas ook het digitaal gascertificaat terug. Handig wanneer u bij een renovatie kiest voor een hybride warmtepomp. Dit is een warmtepomp in combinatie met een gasketel. Een gascertificaat is verplicht wanneer er in de woning een nieuwe gasinstallatie wordt geplaatst of een installatie wordt gewijzigd, waarbij de aardgasmeter door de distributienetbeheerder wordt geopend of heropend. U vindt het gascertificaat terug onder ‘Attesten en documenten’ van de overheid. Op die manier vindt u in één centraal portaal meer en meer digitale attesten en keuringen van uw woning, die u kunt delen met anderen.

Woningpas ook beschikbaar voor eigenaars van appartementen

Voor appartementen waren er soms problemen met de beschikbaarheid van woningpas omdat er niet altijd een unieke verbinding gemaakt kon worden tussen de eigendomsgegevens en het busnummer van het appartement. Daar komt vanaf nu verandering in. Er zijn namelijk steeds meer nauwkeurige gegevens beschikbaar over appartementen die bewoond worden door de effectieve eigenaar. Eigenaar-bewoners van appartementen hebben vanaf vandaag dus ook toegang tot woningpas met informatie over energie, installaties, bodem, water, riolering, woningkwaliteit, vergunningen, en zo veel meer. Naast de gangbare informatie die woningpas biedt, vinden eigenaar-bewoners van appartementen nu ook informatie die enkel op hen gericht is. Door het toenemend aantal appartementen in Vlaanderen, is deze nieuwe eigenschap een niet te missen stap vooruit. Voor appartementen die verhuurd worden, blijft het wachten op een betere datakwaliteit en een betere verbinding tussen de eigendomsinformatie en het busnummer.

Woningpas raadplegen?

U kan uw woningpas eenvoudig raadplegen op woningpas.vlaanderen.be door in te loggen met uw e-ID of via de itsme®-app.