Het afschaffen van de algemene premies en belastingverminderingen voor energiezuinige installaties heeft verstrekkende gevolgen. Bijna 4 op 5 installateurs heeft hierdoor minder opdrachten. Niet alleen slecht nieuws voor de orderboekjes van de installateurs maar ook voor de werkgelegenheid, de energiedoelstellingen 2020 en het milieu. Goedkopere, maar meer energieverslindende en milieubelastende installaties vergroten opnieuw hun marktaandeel in bestaande woningen. Dit blijkt uit de jongste enquête van Bouwunie bij 212 installateurs van energietechnieken en sanitair.
Ondertussen verstrengen de energie-eisen voor nieuwe gebouwen en woningen. In 2020 moeten deze energieneutraal zijn. En ook bestaande gebouwen en woningen moeten tegen dan een pak energiezuiniger zijn. Het aandeel van hernieuwbare energieën in de totale energieconsumptie moet aanzienlijk stijgen. Ondertussen doen nieuwe technieken en producten voor duurzaam bouwen en verbouwen hun intrede. De installateurs moeten inspelen op deze evoluties. Hun takenpakket wijzigt fundamenteel en is nu veel ingewikkelder. Ze moeten immers alle nieuwe energietechnieken onder de knie hebben én deze zo op elkaar afstemmen dat er in het gebouw of de woning een aangenaam binnenklimaat heerst. Informatie en opleiding zijn cruciaal. Maar ook de overheid heeft een belangrijke rol te spelen, met name op het vlak van sensibilisering en ondersteuning van de juiste investeringen.
Bouwunie onderwierp 212 Vlaamse installateurs van sanitair, verwarming, ventilatie en andere technieken, zowel leden als niet-leden, aan een uitgebreid socio-economisch onderzoek. Deze ondernemers zijn zowel actief op de particuliere markt als in de appartementsbouw en de utiliteitsbouw. Uit het onderzoek blijkt dat de installateur meer nog dan in voorgaande jaren inspeelt op de marktvraag en zich specialiseert in hernieuwbare energie. Dat is ook nodig want vanaf 1 januari 2013 moet in elk nieuw niet-residentieel gebouw een minimum hoeveelheid energie uit hernieuwbare energiebronnen toegepast worden. Deze verplichting geldt vanaf 1 januari 2014 ook voor elke nieuwe woning. In de renovatiemarkt is er ook nog een erg groot potentieel aan te vervangen installaties.
De interesse van de klanten voor energiezuinigere technieken is groot. Het gaat dan meer in het bijzonder over condensatieketels, fotovoltaïsche zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en ventilatiesystemen. De klanten geven aan dat hun interesse in energiebesparing vooral geïnspireerd is door hun portemonnee. En hier knelt het schoentje. Een energiezuinigere installatie genereert een lagere energiefactuur maar vraagt wel een investering. Door het wegvallen van de belastingverminderingen en premies (enkel de renovatiepremie blijft nog over) is de klant veel moeilijker te overhalen om daadwerkelijk te investeren, en als hij of zij het doet, om de juiste, meest energie-efficiënte, oplossing te kiezen. 78% van de installateurs geeft aan dat ze door het wegvallen van de steunmaatregelen minder offertes binnenhalen. Het verschil met vorig jaar, toen er wel nog financiële stimuli waren, is groot. Waar toen nog 83% van de installateurs een sterke tot sterke toename in het aantal te installeren condensatieketels zag, is dit percentage nu gezakt tot 21%.
Een omgekeerde evolutie zien we voor de markt van de zonneboilers waarvoor sinds 1 januari een nieuwe premie bestaat. Daar verwacht 73% een toename terwijl dit vorig jaar 59% was. Het verband tussen subsidies en investeringen is dus overduidelijk. De gevolgen van het wegvallen van de stimuli voor het plaatsen van condensatieketels zijn nefast. 75% van de installateurs moet nu minder condensatieketels plaatsen in bestaande woningen. Slecht voor deze installateurs en de werkgelegenheid, maar ook voor het milieu en de te behalen energie-doelstellingen. Want het onderzoek wijst uit dat de klanten nu zelfs opnieuw meer kiezen voor de goedkopere alternatieven, die evenwel minder energie-efficiënt zijn en dus een hogere energiefactuur en lagere milieuwinst opleveren. Zonder sensibilisering en vooral een algemene ondersteuning voor de plaatsing van energiezuinige verwarmingsinstallaties krijgen we dit niet rechtgetrokken, aldus Bouwunie.
Aanbevolen voor jou
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam