Duurzaam Bouwen

Agfa Gevaert-site in Edegem wordt duurzaamste wijk van Antwerpen

Agfa Gevaert-site in Edegem wordt duurzaamste wijk van Antwerpen
De nieuwe woonwijk op de Agfa Gevaert-site in Edegem wordt de duurzaamste wijk van Antwerpen, dat blijkt uit de definitieve plannen van projectontwikkelaar Revive. Tegen 2025 komen er op Minerve - de nieuwe naam van het project - 350 nieuwe woningen, omgeven door 23.500m2 groen. De nieuwe woonwijk zet duurzaamheid duidelijk op de eerste plaats: zo worden fossiele brandstoffen volledig geweerd, wordt er stevig ingezet op duurzaam watergebruik en worden de oude gebouwen gerecycleerd als fundering van de wegen. Daarnaast vind je er ook een nieuw woonconcept: de ‘groeiwoning’, een huis dat later nog gemakkelijk een extra verdieping kan krijgen. Tot slot pakt Revive de historische overstromingsproblemen van de buurt aan.

De site van de voormalige Agfa Gevaert fabriek in Edegem, naast Fort 5 aan de grens met Mortsel, wordt binnenkort de duurzaamste wijk van Antwerpen. Uit de definitieve plannen van projectontwikkelaar Revive blijkt dat er tegen 2025 in totaal 350 woningen en appartementen komen, omgeven door maar liefst 23.500m2 groen. Zo worden er drie parkzones, twee speeltuinen en een groene rustzone voorzien, alsook 59 private en 8 collectieve tuinen. In de eerste fase van het project, die tegen 2021 af zal zijn, komen er 60 appartementen en 16 woningen, ontworpen door POLO Architects.

“Tijdens die eerste fase lanceren we meteen ook een nieuw concept: 4 van de 16 woningen worden ‘groeiwoningen’. Dat zijn huizen van twee verdiepingen, waar alles voorzien is om er op termijn nog een derde bouwlaag op te zetten. Zo kunnen jonge koppels eerst een betaalbare woning op hun maat kopen en daarna nog uitbreiden, wanneer bijvoorbeeld hun gezin uitbreidt of wanneer ze meer financiële ademruimte hebben.”

Nicolas Bearelle, CEO Revive


De nieuwe naam van het woonproject, Minerve, is een verwijzing naar de fietsen- en autofabriek Minerva die er voor de Tweede Wereldoorlog stond. Daarna, in de tweede helft van de 20e eeuw, vestigde Agfa Gevaert zich op de site. Dat verleden zet de ontwikkelaar nog eens extra in de verf door één van de oudste loodsen te renoveren en in het nieuwe ontwerp te integreren.

Geen fossiele brandstoffen

Op vlak van duurzaamheid worden kosten noch moeite gespaard. Zo zal er geen enkele verwarmingsinstallatie op fossiele brandstoffen werken en wordt de volledige wijk autoluw. Parkeren gebeurt grotendeels ondergronds, waar ook elektrische laadpalen komen. Bovendien is het op alle woningen mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Afhankelijk van wanneer de koper die investering wil doen, kan dit meteen bij de bouw of pas later.

Revive probeert daarnaast ook het regenwater maximaal te benutten. Alle gebouwen krijgen regenwatertanks, die aangesloten worden op de toiletten en de kraantjes aan de buitenkant van het gebouw - om onder andere de planten te kunnen besproeien.

Agfa Gevaert-site in Edegem

“Maar we willen nog verder gaan dan dat. We zijn nu, samen met Waterlink, aan het onderzoeken of we ook het regenwater van de bedrijven rond de wijk kunnen opvangen, om het daarna ter plaatse te zuiveren. Zo kunnen we tegelijk het regenwater maximaal benutten én de riolering zo min mogelijk belasten.”

Nicolas Bearelle, CEO Revive


Ten slotte zal ook de bouwfase van het project zo duurzaam mogelijk verlopen, onder andere door bouwmaterialen van de voormalige Agfa Gevaert-fabriek te recycleren. Het puin van de gebouwen wordt namelijk hergebruikt om de wegen, paden en zitbanken van de nieuwe woonwijk aan te leggen.

Overstromingsgevaar aangepakt

Het historische overstromingsgevaar waarmee de buurt kampt - de maximumcapaciteit van de rioleringen is er al jaren bereikt - wordt grondig aangepakt, in samenwerking met Waterlink en Aquafin. Zo voorzien de plannen in een grote ondergrondse beek die als extra buffer tegen overstromingen in de Oude God-wijk dient. Daarnaast kiest de projectontwikkelaar ervoor om zoveel mogelijk grond onverhard te laten en drie wadi’s aan te leggen, dat zijn verlaagde groene zones die bij hevige regen het water kunnen opvangen. De eerste wadi wordt al in de eerste fase aangelegd en zal bij droog weer gebruikt worden als een avontuurlijke speelzone voor de kinderen.

“Nieuwe woonprojecten moeten niet alleen een meerwaarde bieden aan de toekomstige eigenaars, maar ook aan de huidige buurtbewoners. Daarom zetten we ons in om de overstromingsproblematiek aan te pakken en doen we er ook alles aan om de biodiversiteit in de buurt extra leven te geven. Zo gaan we bijvoorbeeld kastjes voor de dwergvleermuizen hangen, een tip van één van de buurtbewoners.”

Nicolas Bearelle, CEO Revive


De bouw begint midden 2019 en tegen 2021 zullen de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen. In de latere fases komen er nog een aantal andere types woningen bij, gaande van duplexen en patiowoningen tot sociale woningen, serviceflats en zelfs een woonzorgcentrum. Ten slotte start Cohousing Projects dit jaar nog een project van 15 cohousing units op de site.

Het project blijkt alvast een stormloop aan geïnteresseerde kopers te lokken: op de eerste verkoopdag, die vandaag plaatsvond, waren maar liefst 170 kandidaat-kopers ingeschreven. Je kan er een appartement kopen vanaf 200.000 euro en een woning vanaf 280.000 euro.