In de afgelopen negen maanden gingen maar liefst 1.945 bouwbedrijven failliet, een stijging van 22,1% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (1.593). Dit was toen al een record. Alleen al in september 2024 gingen 306 bouwbedrijven over de kop, het hoogste aantal ooit voor een septembermaand, aldus cijfers van Statbel.
"Bouwsectoren blijven zichzelf overtreffen met deze trieste records," reageert Jean-Pierre Waeytens, topman van Bouwunie. "Als sector juichen we zulke hoge faillissementscijfers natuurlijk niet toe." Bouwunie wijt het hoge aantal faillissementen aan de lage winstgevendheid van veel bouwbedrijven. "Te veel bedrijven draaien kwartaal na kwartaal break-even of zelfs verlies. Dat is op lange termijn niet houdbaar," zegt Waeytens.
De oorzaken liggen voor de hand: de nieuwbouwmarkt verkeert nog steeds in een crisis. Hoewel de renovatiesector beter presteert, heerst ook daar veel onzekerheid. "Consumenten aarzelen met investeringen," voegt Waeytens toe. Bouwunie hoopt dat de vernieuwde renovatieplicht verlichting kan bieden, maar pleit voor een aanpassing van de regels. De organisatie stelt voor om consumenten 10 tot 15 jaar de tijd te geven om te renoveren naar een hoger label dan D, in plaats van de huidige termijn van 6 jaar, mits dit gekoppeld is aan een master renovatieplan. Dit zou halfslachtige renovaties voorkomen en het proces betaalbaarder en haalbaarder maken.
Daarnaast blijft Bouwunie aandringen op een verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw, inclusief verkoop, om de nieuwbouwmarkt uit het slop te trekken. De organisatie stelt ook voor om een lager btw-tarief toe te passen op de nieuwbouw van een modale woning.
Naast bovenstaande redenen, kan ook het hoge aantal starters in de bouw de voorbije een rol spelen in het hoge aantal faillissementen. Starters hebben natuurlijk niet zoveel financiële reserves om op te boksen tegen minder goede tijden zoals de afgelopen periode. De eerste drie tot vijf jaren zijn cruciaal voor bedrijven. Bovendien wijst Bouwunie erop dat een gebrek aan kennis van bedrijfsbeheer en kostprijsberekening nog steeds een belangrijke oorzaak van een faillissement is. Dat je zonder enige kennis van bedrijfsvoering kan starten in de bouw, ziet de bouworganisatie dan ook met lede ogen aan.
Aanbevolen voor jou
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam