Energie

Al even veel Vlaamse sociale energieleningen als heel 2017

Al even veel Vlaamse sociale energieleningen als heel 2017
De Vlaamse energielening bereikt steeds beter de sociale doelgroep. Halfweg juni werden er al meer renteloze energieleningen toegekend dan in heel 2017, en maar liefst 1 op de 3 energieleningen is nu een sociale energielening. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘Sinds we de terugbetalingstermijn voor de sociale doelgroep verlengd hebben, is het aantal renteloze energieleningen verdubbeld. Logisch, want met wat je bespaart op je energiefactuur kan je de lening terugbetalen.’

Wie behoort tot de sociale doelgroep kan bij de energiehuizen een renteloze energielening krijgen. Concreet gaat het over beschermde afnemers, gezinnen die een verhoogde tegemoetkoming krijgen van het ziektefonds en gezinnen met een laag inkomen. Met dergelijke lening kan je je dak of je spouwmuren isoleren, hoogrendementsglas plaatsen, een warmtepomp kopen, enz.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein breidde de energielening vorig jaar uit. Sinds 1 oktober 2017 komen ook verenigingen in aanmerking en is het bedrag verhoogd van maximaal 10.000 naar 15.000 euro. Hij verlengde ook de terugbetalingstermijn van vijf naar acht jaar, en voor de sociale doelgroep naar tien jaar. Op die manier is het maandelijks terug te betalen bedrag een stuk lager, en dus voor heel wat mensen beter haalbaar.

Aantal sociale leningen

1 op de 3 energieleningen aan 0%

Dat blijkt nu ook uit de cijfers. Nog niet eens halfweg 2018 hebben al meer mensen een energielening aan 0% afgesloten dan in heel 2017. Het totaal aantal leningen blijft op hetzelfde peil, wat betekent dat de sociale energieleningen een groter deel uitmaken. De vorige drie jaren was minder dan 1 op 5 leningen een 0%-lening, dit jaar wordt 1 op 3 energieleningen toegekend aan de sociale doelgroep.

‘Banken geven vandaag energieleningen aan minder dan twee procent. Maar niet iedereen kan bij hen terecht. Voor die mensen bestaat de 0%-energielening van de Vlaamse overheid’ aldus Bart Tommelein. ‘Uit de cijfers blijkt dat we hen steeds beter bereiken.’ De minister wijst erop dat wie zo’n lening krijgt, het maandelijkse bedrag vaak volledig kan afbetalen met het verschil op de energiefactuur. ‘Als je met een renteloze energielening je dak isoleert en er zonnepanelen op legt en je die lening op tien jaar tijd terugbetaalt, betaal je maandelijks het bedrag af dat je uitspaart op je energiefactuur.’

Eind dit jaar stoppen de energiehuizen met de gewone energieleningen aan 2%. ‘De overheid hoeft niet te doen wat de privé ook kan. We moeten ons focussen op onze kerntaken. Dat we de sociale doelgroep alsmaar beter bereiken, is een heel goede zaak. Mensen die het moeilijk hebben verbeteren dankzij de sociale energielening hun woning en dus ook hun levenskwaliteit. En een energie-efficiënter huizenpark zorgt ervoor dat we minder energie verbruiken, wat belangrijk is voor ons klimaat’ besluit de minister.