Het voormalige winkelcentrum Kraailandhof in Hoogland Nederland, werd gesloopt en op diezelfde plek wordt een volledig nieuw centrum gebouwd. De winkels, waaronder ook Albert Heijn, hoefden toch de deuren niet al te lang te sluiten, want zij verhuisden naar het tijdelijke winkelcentrum aan de overkant van de straat. “Het kostte Neptunus, de bouwer van het tijdelijke onderkomen, slechts enkele weken om het winkelcentrum – dat trouwens niet kan onderdoen voor een vast gebouw – neer te zetten”, Aldus Nol Köhler, AH-ondernemer Hoogland.
Köhler, eigenaar van het winkelcentrum en de gevestigde Albert Heijn, nam het initiatief om een nieuw en eigentijds winkelcentrum te bouwen. Hiervoor moest het bestaande centrum worden gesloopt. De ondernemer wilde geen containers of houten noodgebouwen en schakelde zo Neptunus in. “ Ik was van het begin tot het einde bestrokken bij de bouw en binnen 2,5 week stond er een volwaardig en compleet centrum dat ruimte biedt aan zes winkels”, vertelt Köhler. “Het tijdelijke centrum biedt alle voorzieningen zoals onder andere toiletten en personeelsruimten: voorzieningen die vanzelfsprekend zijn voor een winkelcentrum. Daarnaast biedt het ook financiële voordelen: de winkels hoeven niet te sluiten of minstens 3 keer te verhuizen, dus de bouw en verkoop kunnen onverstoord doorgaan zonder dat de klant daar last van heeft.”
Albert Heijn
Het tijdelijke winkelcentrum is 2 300m² groot en blijft staan tot het nieuwe centrum geopend is. Het centrum staat tegenover het oorspronkelijke winkelcentrum en hierdoor kan er gebruik gemaakt worden van dezelfde infrastructuur en parkeerplaatsen. Voor de klanten en medewerkers verandert er dus weinig. “De Albert Heijn is zelfs groter en ruimer opgezet dan de voorgaande winkel”, Aldus Köhler. “We hebben hier bewust voor gekozen, zodat we geen klanten afstoten met een te kleine en te krappe winkel. Bovendien wordt de nieuwe winkel ook groter dan de oude supermarkt en dan kunnen we het maar beter meteen goed doen. De paden zijn breder, maar de presentatie is dezelfde gebleven. De aanduiding is ook helemaal in AH-stijl”, gaat Köhler verder.
Voor de bouw van de tijdelijke noodvoorziening is ook rekening gehouden met het aanleveren van goederen. De winkel is voorzien van een magazijn langs de zijkant, waar vrachtwagens gemakkelijk bij kunnen en het bevoorraden de klanten niet belemmert. “De reacties van de consumenten op het tijdelijke winkelcentrum zijn erg goed en positief. Mensen zijn blij verrast en konden zich niet voorstellen dat zo’n dergelijke accommodatie slechts een tijdelijke voorziening was. De meesten hadden andere verwachtingen bij een tijdelijke voorziening. Ik verwacht dan ook dat het omzetniveau niet achterblijft ten opzichte van de omzetcijfers van de voorgaande jaren”, vervolgt Köhler.
Duurzaam
Met deze constructie werd ook duidelijk aan het milieu gedacht. De tijdelijke winkels zijn volledig demontabel en worden na gebruik afgebroken en op een andere locatie weer gebruikt. Dezelfde onderdelen kunnen in plaats van een retailtoepassing ook worden toegepast bij een sporthal, warehouse of restaurant. De geïsoleerde wanden en ramen zorgen voor een lag energieverbruik en alle gebruikte meterialen zijn herbruikbaar en recycleerbaar. Dit maakt demontabele bouw een bijzonder duurzame vorm van bouwen.
Meer over Nieuwbouw
Zelf bouwen of verbouwen: slimme besparing of verborgen kost?
21 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam