Woonleningen

Alleen een huis kopen: is dat haalbaar?

Singles komen voor grotere uitdagingen te staan dan koppels. Een huis kopen in je eentje is geen evidentie. Nochtans gaan meer en meer mensen vandaag de dag als single door het leven. In je eentje een huis huren is vaak erg duur – en op een dag heb je het misschien gehad met je roommate? Je overweegt de stap om een huis of appartement te kopen. Maar daarbij bots je natuurlijk op enkele grenzen. Het is zeker niet onmogelijk om helemaal alleen een huis te kopen, maar informeer je zeker goed vooraf.

Alleen de keuze maken

Een huis kopen is een emotionele zaak. Je wil je ergens thuis voelen, er je eigen plekje van maken. Misschien vind je het moeilijk om dit alleen te beslissen? Vraag zeker een vriend of ouder om mee te gaan kijken, zo heb je een klankbord. Of weet jij heel goed wat je wilt en vind je het net de grootste vrijheid om zelf je eigen zin te kunnen doen?

Alleen een lening afsluiten

Banken zijn vaak strenger voor singles dan voor koppels. Je draagt immers in je eentje het budgettaire gewicht van de lening. Banken kijken vooral naar het bedrag dat je zelf kunt inbrengen. Je doet er dus goed aan om een spaarpotje te kunnen voorleggen bij de bank: zo creëer je vertrouwen en bewijs je aan de leningverstrekker dat je verstandig met geld kunt omgaan. Zo wordt alleen lenen voor je huis zeker haalbaar.

Niet alles in een keer

Misschien laat je je oog vallen op een huis dat wat opknapwerk nodig heeft. Overweeg om niet meteen te verbouwen, maar er eerst een tijdje in te wonen. Ten eerste doe je zo ideeën op over de toekomstige inrichting, maar vooral: je geeft jezelf de ademruimte om weer wat budget bijeen te sparen, om dan enkele jaren later met een renovatie te starten. Wist je trouwens dat je ook kunt lenen voor een renovatie?