Nieuwbouw

Alles over de mastgoot en hemelwaterafvoersystemen

Alles over de mastgoot en hemelwaterafvoersystemen
Als je toe bent aan een nieuwe dakgoot, of een compleet nieuwe dakgoot moet plaatsen, is er een hoop waar je rekening mee moet houden. Hierbij kun je denken aan het uitzoeken van een geschikte dakgoot, verschillende afmetingen die je hiervoor moet hebben en het plaatsen van deze goten. In dit artikel kijken we daarom naar de mastgoot en naar hoe je deze het beste kunt meten en plaatsen.

Wat een hemelwaterafvoersysteem is

Dakgoten, de regenpijp en de vergaarbak, vaker ook wel regenton genoemd, zijn allemaal onderdelen van het hemelwaterafvoersysteem zoals we die vaak in Nederland gebruiken. De meest populaire onder ons is het traditionele waterafvoersysteem, dat werkt door overlaatstroming. Hierbij laten we het regenwater simpelweg in onze dakgoot vallen, waarna het afgevoerd wordt. In dit artikel zullen we ons daarom ook op dit systeem focussen en verder ingaan op twee verschillende soorten dakgoten.

De mastgoot vs. de bakgoot

Als het op dakgoten aankomt, kunnen we namelijk een onderscheid maken tussen de bakgoot en de mastgoot. De bakgoot heeft de vierkante vorm van een bak. De mastgoot heeft de vorm van een halve cirkel. De mastgoot komt in ons land het meeste voor. Dit komt doordat de halve cirkelvorm vaak regenwater efficiënter door laat lopen. De bakgoot ziet er volgens sommigen verfijnder uit.

De voordelen van een mastgoot

De mastgoot heeft een aantal voordelen ten opzichte van de bakgoot. Dit maakt de mastgoot voor velen de betere keuze met het oog op het weer in ons land. Zo is deze eenvoudiger zelf te monteren, wordt het regenwater beter doorgelaten en is er minder kans op verstoppingen. In de rest van dit artikel zullen wij ons daarom focussen op het plaatsen van mastgoten.

Benodigdheden voor het plaatsen van mastgoten

Voordat je aan de slag kan met het plaatsen van je mastgoten, moet je eerst een aantal afmetingen hebben. Het gaat hierbij natuurlijk om de lengte van je dak. Daarnaast moet je rekening houden met de breedte van je dakgoot. Dit heeft deels te maken met de grootte van je dak. Hoe groter je dakoppervlak is, hoe meer water je mastgoot immers op moet vangen.

De breedte van je dakgoot

Daarbij moet je in verband met de grootte van je mastgoot ook rekening houden met de plek waarop het water in de mastgoot valt. Dit moet redelijk in het midden van de goot zijn. Dit aspect heeft zowel met de plaatsing van je mastgoot zelf te maken als met de breedte van je dakgoot. Als het regenwater te ver aan de rand van de dakgoot valt heeft dit nadelige gevolgen. Bij een grote regenbui is de kans namelijk erg groot dat je dakgoot overstroomt.

Het plaatsen van mastgoten

Bij het plaatsen van mastgoten heb je gootbeugels nodig. Deze bevestig je aan de muur zodat je hier de mastgoot later in kan leggen en vastmaken. Hierbij geldt dat je per vijf meter minstens een gootbeugel nodig hebt. Hierbij is het ook belangrijk dat je eerst de eerste en laatste gootbeugel installeert. Zo maak je namelijk een afschot. Per beugel moet er namelijk sprake zijn van een afschot van 2,5 tot 3 millimeter. Met een touwtje tussen deze twee gootbeugels kun je dit met een waterpas checken. Zo kun je de rest van de beugels ophangen en je mastgoot plaatsen!