Vastgoed

Alles over de vastgoed verkoopovereenkomst

De onderhandse verkoopovereenkomst bezegelt de verkoop van een onroerend goed. Het wordt wel eens een ‘voorlopige verkoopovereenkomst’ genoemd, maar die naam is misleidend, want de verloopovereenkomst is definitief en bindend! Hier lees je hoe de opstelling en ondertekening in zijn werk gaat en wie wat hoort te doen.

Wat is een onderhandse verkoopovereenkomst?

In de volksmond is de onderhandse verkoopovereenkomst een ‘voorlopige overeenkomst’ of een ‘compromis’. Deze benamingen suggereren dat je de overeenkomst als koper of verkoper nog kunt verbreken, maar dat klopt niet. Bij de overeenkomst is de verkoop namelijk al gesloten. Zodra de overeenkomst op papier staat – al is het een bierviltje – is de eigendomsoverdracht geldig.

Zelf opstellen of notaris raadplegen?

Dat betekent ook dat je geen notaris nodig hebt om een onderhandse verkoopovereenkomst te sluiten. De overeenkomst zelf is het geldige bewijs dat het contract gesloten is. Ze zal later als basis dienen voor de notariële akte, waarvoor je uiteraard wel een notaris moet raadplegen.

Tip: Laat je compromis nalezen door je notaris. Zo ben je zeker dat alle belangrijke vermeldingen aanwezig zijn. Deze kosten zijn sowieso inbegrepen in de latere aktekosten.

Neem zeker deze zaken op

Een compromis of verkoopovereenkomst kan erg summier zijn – en is ook in dat geval rechtsgeldig. Toch doe je er goed aan om deze elementen op te nemen in de overeenkomst, zodat er achteraf geen discussie kan ontstaan over de eigendomsoverdracht:
  • De namen van de eigenaar-verkoper en de koper.
  • Een omschrijving van het onroerend goed: wat wordt er precies verkocht?
  • De prijs (en hoe de koper die zal betalen)!
  • Het tijdstip van de eigendomsoverdracht.
  • De gebruiksmodaliteiten: mag de woning bijvoorbeeld verhuurd worden?

Voeg indien van toepassing de nodige bodem- en stedenbouwkundige attesten toe aan het compromis. Ook het EPC-attest of een keuringsattest van de verwarmingsinstallatie kan nuttig zijn.