Isolatie

Alles over isolatie houtskeletbouw

Alles over isolatie houtskeletbouw
Van nature heeft hout een hoge isolatiewaarde. Houtskeletbouw is een isolatievorm waarbij het isolatiemateriaal tussen de houten draagstructuur wordt geplaatst, of er wordt een houten frame opgevuld met het isolatiematerialen. Dit is een bouwtechniek die je vooral ziet in modernere woningen. Op deze manier isoleer je je huis duurzaam, snel en geniet je van een aangenaam leefklimaat omdat het de warmte goed behoudt.

Daarnaast zorgt deze vorm van isolatie voor lagere stookkosten, dus een besparing op de energierekening. Ook hebben deze materialen geluiddempende eigenschappen waardoor je meer rust en stilte binnenshuis maakt. De levensduur van houtskeletbouw is rond de 75 jaar. Ontdek in dit artikel alles over isolatie met houtskeletbouw!

Houtskelet isoleren, waar moet je op letten?

Wanneer je kiest voor houtskelet isoleren, kun je dit zelf doen of een isolatiebedrijf inschakelen. Een isolatiebedrijf kun je bijvoorbeeld vinden via Kooy Isolatie. Let er in de eerste plaats op dat je met deze isolatievorm ook goede zonwering kiest. Omdat houtskeletbouw een lage bouwmassa heeft, kan het binnenshuis vrij warm worden in de zomer, daarom is het prettig om de felle zon tegen te houden om het enigszins koel te houden in huis.

Ook is het van belang dat je het houtskelet isolatie combineert met een goede ventilatie. Omdat de warmte zo goed wordt vastgehouden, moet er toch frisse lucht binnenkomen via een andere weg in huis. Dit is onmisbaar voor een gezonde leefomgeving. Een ventilatiesysteem ernaast installeren is dus aan te raden!

Alles over isolatie houtskeletbouw

Beste isolatie houtskeletbouw

Er zijn verschillende methodes mogelijk bij houtskeletbouw. Er kan een structuur worden gemaakt die wordt opgevuld met materiaal zoals glaswol of steenwol dat flexibel is en daardoor goed kan worden samengedrukt. Ook kan er met bijvoorbeeld PUR-platen en PIR een isolatieschild worden aangebracht aan de buitenkant.

Tot slot is het aangeraden om folie te gebruiken zodat het houtskelet vanwege vocht en condensatie die ontstaat niet wordt aangetast en om schimmels te voorkomen. Met aan de buitenkant een dampopen folie, en aan de binnenkant een dampremmende folie, zorg je ervoor dat de constructie niet wordt aangetast door vochtvorming.

Houtskelet isoleren met PIR

De afkorting PIR staat voor polyisocyanuraat. Voor houtskelet zijn PIR-panelen een heel geschikte optie. Dit zijn platen van harde kunststof schuim die zeer isolerend werken en dampopen eigenschappen hebben. Zo kun je condensatie voorkomen en blijft de constructie van het hout ademen.

Voordeel van deze PIR is ook dat het een zeer hoge isolatiewaarde heeft, vrij dun is, en thermische eigenschappen bezit die ervoor zorgen dat je een aangename temperatuur in huis behoudt. Vaak worden deze PIR-platen gebruikt in ruimtes die erg vochtig kunnen worden, omdat het materiaal vanwege de dichte structuur bijna geen vocht opneemt.

Alles over isolatie houtskeletbouw

Prijzen isolatie voor houtskeletbouw

De algemene kosten voor het houtskelet isolatie hangen uiteraard af van verschillende factoren zoals welk isolatiemateriaal je kiest, of je het zelf doet of de klus uitbesteedt aan een vakman, de grootte van de woning in aantal vierkante meters, en welke woonlaag moet worden geïsoleerd. Het kan bijvoorbeeld gaan om een dak of vloerisolatie, wat prijziger is dan een kruipruimte of muurisolatie. Ook is het ene materiaal duurder dan het andere.

Prijs per materiaal

Voor steenwol en glaswol betaal je gemiddeld rond de 8 euro per vierkante meter. Minerale wol is iets prijziger, maar wel luxer en het jeukt minder, de prijs hiervan ligt rond de 11 euro per vierkante meter. Een PIR-plaat kan erg verschillen in prijs, afhankelijk van de dikte, toplaag en grootte. De gemiddelde prijs is tussen de 7 en 18 euro per stuk.

Vaak kun je wel subsidie aanvragen aan de overheid voor dit isolatieproject, omdat het bijdraagt aan duurzaamheid van je woning. De subsidie die je kunt verwachten ligt rond de dertig procent van de totaalprijs.

De totaalprijs is een diepte-investering, omdat je uiteindelijk op jaarbasis flink wat energie kosten bespaart met een goede isolatie.

Advies

Kortom, deze vorm van isolatie is voordelig, vrij eenvoudig en snel uit te voeren, en duurzaam. Wanneer je een isolatie project van plan bent, is het handig om je vooraf te laten adviseren door een architect, constructeur of aannemer met kennis van zaken om zeker te weten dat je de juiste keuzes maakt en zicht heeft op wat de beste opties zijn voor jouw woning.

Benieuwd naar de beste isolatie? Dat lees je op de pagina wat is de beste isolatie. Benieuwd wat isoleren je kan opleveren? Dat lees je op de pagina het huis isoleren: wat levert het je op.