Vloerbekleding

Alles over kurk

Kurk wordt gemaakt van de bast van de kurkeik, Quercus Suber L. Er wordt dus geen boom geveld! Elke 9 jaar wordt de schors gewonnen, zonder dat dit de groei van de boom belemmert. Deze unieke boom – 30 miljoen jaar oud – groeit slechts in 7 landen van het Westers Middellandse Zeegebied: Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië, Marokko, Algerije en Tunesië. Met 32% van ’s werelds kurkeikwouden en 52% van de totale kurkproductie is Portugal absolute koploper. In cijfers: Portugal telt 736.700 hectaren woud met meer dan 60 miljoen kurkeiken, goed voor een jaarlijkse productie van 157.000 ton.

Kurk vs. klimaatverandering

Kurkeiken geven zuurstof en absorberen CO2 die anders zou bijdragen tot de opwarming van de aarde. Geschat wordt dat de 60 miljoen Portugese kurkeiken de jaarlijkse CO2-uitstoot van het land met 5% verminderen – wat overeenkomt met ruim 4,8 miljoen ton per jaar of de jaarlijkse CO2-uitstoot van meer dan 830.000 auto’s. Kurkeiken waarvan de schors gewonnen wordt, absorberen zelfs 3 tot 5 keer meer CO2 dan kurkeiken die niet geoogst worden.

Kurk is recycleerbaar

Kurk is 100% natuurlijk. En milieuvriendelijk. Kurk is volledig biologisch afbreekbaar en kan gemakkelijk worden gerecycleerd zonder giftige afvalstoffen te produceren. Ook kent kurk – als vernieuwende en duurzame bron – geen afval. De schors wordt voor 100% gebruikt: voor vloeren en wanden, voor kurkstoppen, maar ook voor niet-alledaagse toepassingen zoals mode en muziekinstrumenten.

Kurkeikwouden als ecosysteem

De uitgestrekte kurkeikwouden – montado’s – zijn onmisbaar voor onze planeet en vormen een werelduniek ecosysteem. Kurkeiken vormen een natuurlijke dam tegen de oprukkende ver-woestijning.

Ook beschermen ze de biodiversiteit als thuishaven voor heel wat unieke of bedreigde diersoorten, zoals de Iberische lynx en de Keizerarend. Ruim de helft van alle flora die het Middellandse Zeegebied rijk is – zo’n 15.000 tot 25.000 plantensoorten – vind je terug in de Portugese kurkeikwouden.

Sterke sociale impact

Niet alleen ecologisch maar ook economisch en sociaal kent kurk een sterke impact. Het beheren en oogsten van kurkeikwouden draagt bij tot een duurzame ontwikkeling van de landelijke mediterrane gebieden. Geschat wordt dat meer dan 100.000 mensen in de zeven kurkproducerende landen van het Middellandse Zeegebied rechtstreeks of onrechtstreeks afhankelijk zijn van de kurkeconomie.