Algemeen

Alles over ongedierte bestrijden

Alles over ongedierte bestrijden
Ongedierte in je huis kan voor veel overlast zorgen. Bij ongedierte kun je denken aan muizen en ratten, maar ook insecten zoals wespen of mieren kunnen je woongenot verstoren. Ongedierte kan ervoor zorgen dat je voedsel niet meer kan gebruiken. Maar erger nog, ze kunnen ook ziektes overbrengen en schade veroorzaken aan je huis. In dit artikel bekijken we wat de meest voorkomende oorzaken van ongedierte zijn en geven we je tips om ongewenste bezoekers te voorkomen en te bestrijden.

Meest voorkomende oorzaken

Ongedierte zoals muizen, ratten, kakkerlakken en mieren worden aangetrokken door voedselbronnen. Onjuist opgeslagen voedsel, etensresten en vuilnis kunnen een magneet zijn voor deze plagen. Veel ongedierte, zoals muggen, vliegen en bepaalde soorten mieren, hebben toegang tot water nodig om te overleven. Lekken in leidingen, stilstaand water in schoteltjes onder planten of slecht onderhouden dakgoten kunnen aantrekkelijke plekken zijn voor ongedierte.

Schuilplaatsen

Muizen en ratten zoeken beschutte plaatsen om zich te nestelen en voort te planten. Rommelige zolders, kelders, opslagruimtes en dicht op elkaar gestapelde stapels hout of bladeren buiten kunnen ideale schuilplaatsen vormen voor knaagdieren. Een algemeen gebrek aan hygiene kan bijdragen aan een ongedierteprobleem. Vuile vloeren met etensresten, stoffige hoeken en onafgedekte vuilnisbakken bieden ideale omstandigheden voor ongedierte. Verschillende soorten ongedierte worden actief tijdens verschillende seizoenen. Bijvoorbeeld, muizen zoeken tijdens de wintermaanden beschutting in huizen, terwijl muggen in de zomermaanden goed gedijen in stilstaand water buiten.

Hoe voorkom je ongedierte?

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor ongedierte. Bewaar voedsel in luchtdichte containers en zorg ervoor dat alle etenswaren, ook huisdierenvoer, goed afgesloten zijn. Maak regelmatig schoon, vooral in de keuken en eetruimtes. Zorg ervoor dat kruimels en etensresten direct worden opgeruimd. Houd vuilnisbakken goed afgesloten en leeg ze regelmatig. Bewaar afval buiten in afgesloten bakken.

Schuilplaatsen beperken

Houd opslagruimtes netjes en georganiseerd. Gebruik afsluitbare bakken voor opslag en vermijd stapels rommel. Controleer en repareer eventuele gaten of scheuren in muren, vloeren en funderingen die als ingang voor ongedierte kunnen dienen. Verwijder stapels bladeren, hout en andere rommel uit de buurt van het huis. Zorg voor een goed onderhouden tuin.

Zorg voor goede hygiene

Maak regelmatig schoon. Houd vloeren, oppervlakken en hoeken schoon. Stofzuig regelmatig om stof en kruimels te verwijderen. Verschoon regelmatig beddengoed en was het op hoge temperatuur om bedwantsen en andere insecten te bestrijden. Gebruik desinfecterende schoonmaakmiddelen om oppervlakken schoon te maken en ongedierte af te schrikken.

Wat kun je zelf doen om ongedierte te bestrijden?

Gelukkig zijn er veel dingen die je zelf kunt doen als je last hebt van ongedierte. Heb je bijvoorbeeld last van muizen dan kun je vallen neerzetten. Hierbij kun je gebruik maken van diervriendelijke muizenvallen. Deze kun je aanschaffen bij Budget Ongedierte Bestrijden. Hier vind je ook allerlei andere middelen om ongedierte te bestrijden. Daarnaast kun je in veel gevallen huis-tuin-en-keukenmiddelen proberen. De geur van pepermunt kan muizen en ratten afstoten. Druppel wat pepermuntolie op watjes en plaats deze in kasten en op plaatsen waar knaagdieren binnenkomen. Heb je last van mieren in de keuken? Meng dan wat water en azijn en spuit dit mengsel op de plekken waar de mieren lopen. Baking soda en suiker kunnen helpen om kakkerlakken te bestrijden. Plaats het mengsel in de buurt van waar je kakkerlakken hebt gezien.

Professionele ongediertebestrijding

Soms kan het nodig zijn om professionele hulp in te schakelen, bijvoorbeeld als er sprake is van een plaag. In dat geval is er zo veel ongedierte aanwezig dat gewone huis-tuin-en-keukenmiddelen niet meer werken. Ook als het ongedierte steeds weer terug komt ondanks de maatregelen die je genomen hebt kan het noodzakelijk zijn de ongediertebestrijding in te schakelen.

Wat doet de ongediertebestrijding?

De ongediertebestrijding komt bij je thuis en zal beginnen met een grondige inspectie van je woning om de bron te vinden en de omvang van het probleem te bepalen. Daarna zal de ongediertebestrijding een behandelplan vaststellen. Heb je last van muizen dan zullen er vallen worden geplaatst. Bij ander ongedierte dat in grote getallen aanwezig is, is het gebruik van insecticiden, rodenticiden of andere chemische middelen om ongedierte te doden soms noodzakelijk. Effectieve ongediertebestrijding stopt niet na de eerste behandeling. Ongediertebestrijders voeren vaak follow-up bezoeken uit om te controleren of de plaag is geëlimineerd en om preventieve maatregelen door te spreken.

Problemen met ongedierte zijn in veel gevallen te voorkomen. Houd je huis goed schoon en biedt ongedierte zo min mogelijk kans om zich te nestelen. Heb je desondanks toch last van ongedierte dan kun je huis-tuin-en-keukenmiddelen proberen of speciale middelen tegen ongedierte kopen. Heb je last van een plaag, dan kan het noodzakelijk zijn om de ongediertebestrijding te laten komen.