Duurzaam Bouwen

Annemie Turtelboom lanceert campagne rond bewust energieverbruik

Annemie Turtelboom, Vlaams Minister van Energie, lanceerde op Dikketruiendag, vrijdag 13 februari, een campagne om kinderen te leren bewuster om te gaan met hun energieverbruik. Dit gebeurde aan de hand van de eerste ‘Lichtuit’ introductieles die de minister gaf aan de leerlingen van de lagere school De Puzzel in Vilvoorde. Na deze les wordt het uitgebreide lessenpakket ‘Energie. In actie voor een duurzame wereld’ voor de tweede en derde graad basisonderwijs aangeboden aan Vlaamse scholen. Met dit ideeënboek kunnen ze gedurende verschillende lessen aan de slag rond energie en duurzaamheid.

Het lessenpakket ‘Energie. In actie voor een duurzame wereld’ maakt leerlingen wegwijs in ons energielandschap. De juiste informatie verschaffen en de klemtoon leggen op de dingen die belangrijk zijn, zijn hierbij essentieel. Dat is de reden waarom Lichtuit, RVO-Society en minister Turtelboom de handen in elkaar hebben geslagen om dit inspirerende project mogelijk te maken. “Ik steek met veel plezier mijn energie in deze sensibiliseringscampagne, zodat thema’s als energie en duurzaamheid een plaatsje krijgen in de klas en opdat jongeren iets bijleren over een meer duurzame wereld”, aldus een enthousiaste minister Turtelboom. Tijdens haar les ging ze dan ook op een interactieve manier het gesprek aan over onze stroomvoorziening met de leerlingen van het zesde jaar.

Zowel de introductieles als het lessenpakket werden ontwikkeld door RVO-Society. Zij maken educatief materiaal rond recente ontwikkelingen in techniek en wetenschappen en geven navormingen aan leerkrachten om met hun pakketten aan de slag te gaan in de eigen klas. Na deze les wordt het uitgebreide lessenpakket voor de tweede en derde graad basisonderwijs aangeboden aan Vlaamse scholen. Voor leerkrachten bestaat er de mogelijkheid een van de drie workshops van RVO-Society te volgen in april, waarna ze het lessenpakket meekrijgen. Naar volgend schooljaar toe wordt het lessenpakket dan algeheel uitgerold naar alle Vlaamse scholen. Hiermee kunnen ze gedurende verschillende lessen aan de slag rond energie en duurzaamheid, door onder andere te experimenteren met wind- en zonne-energie, warmtecamera’s, isolatie, licht en weerkaatsende materialen, maar ook door bijvoorbeeld een energiespel. Via eigen bevindingen ontdekken de leerlingen zo hoe ze spaarzaam kunnen omspringen met energie.

De recente vrees voor black-outs en het daarmee gepaard gaande afschakelplan, hebben duidelijk aangetoond dat er een duurzame omslag nodig is in ons energieverbruik. Energie sparen is één van de pijlers van zo’n duurzaam en toekomstgericht energiebeleid. Een gemiddeld gezin kan makkelijk 10% bezuinigen op haar energiefactuur zonder aan comfort in te boeten. Hier is weliswaar een gedragswijziging voor nodig. “Jongeren bewust maken over onze stroomvoorziening en hoe slimmer om te gaan met hun energieverbruik, is een nieuwe stap in de goede richting. Zij zijn de generatie van morgen en jong geleerd is oud gedaan”, volgens de minister.

U kan zich inschrijven voor een van de drie workshops van RVO-Society in april op: www.rvo-society.be/onderwijs/klas-vol-duurzame-energie.