Tegen 2050 moeten alle woningen in Vlaanderen een energielabel A halen, waardoor het energieverbruik sterk moet dalen. Niet alle Antwerpenaren beschikken zelf over de financiële middelen om hun woonst te renoveren en die toekomstbestendig te maken. De Vlaamse Mijn VerbouwLening biedt daarvoor een oplossing.
Groot succes
Dat de Antwerpenaar ervoor gewonnen is om zijn woning te renoveren, mag blijken uit het grote aantal aanvragen. Sinds de start in september 2022 is zonet al de 500ste aanvraag voor een Mijn VerbouwLening goedgekeurd. Het Energiehuis Antwerpen behandelt momenteel bovendien nog meer dan 300 lopende dossiers.In totaal leende de Antwerpenaar al voor meer dan 22 miljoen euro. Dat bedrag is vaak slechts een deel van de renovatiekosten die bewoners op zich nemen om het Antwerpse woonpatrimonium te onderhouden. Zo kiest ongeveer 1 op 4 ontleners ervoor om ook eigen middelen in te brengen.
Het gemiddelde kredietbedrag bedraagt 34.000 euro. Twee heel grote leningen voor verenigingen van mede-eigenaars werden daarbij niet meegerekend, die bedragen samen ongeveer 5 miljoen euro.
Met elke woonst, woning of appartement dat gerenoveerd wordt in Antwerpen, zet de stad een stap dichter naar de beoogde 55% minder CO2-uitstoot in 2030 en klimaatneutraliteit in 2050.
Combinatie van ingrepen
De top 3 van investeringen is daken, ramen en muren. Het gaat dan om betere isolatie en het vervangen van enkele beglazing door hoogrendementsbeglazing. De meeste ontleners combineren ook verschillende maatregelen, zoals het isoleren van de meerdere delen van de gebouwschil - dak, gevel, ramen, vloer - waardoor het energiepeil van hun EPC er sterk op vooruit gaat.De lening zorgt er ook voor dat slimme combinaties van maatregelen vaker tegelijk worden uitgevoerd, zoals het vernieuwen en isoleren van een dak in combinatie met het plaatsen van zonnepanelen, of het plaatsen van een warmtepomp gecombineerd met zonnepanelen. In deze gevallen is de klimaatwinst dubbel.
Ook voor appartementsgebouwen
De Mijn VerbouwLening, die tot maximaal 60.000 euro op 25 jaar kan bedragen en een gunstige rentevoet heeft, is verbonden aan enkele voorwaarden. Zo zijn er inkomensvoorwaarden en mag de lening enkel gebruikt worden om werken zoals isolatie en technieken uit te voeren, met als doel het energieverbruik van de woning te verminderen.De Mijn VerbouwLening kent ook een specifieke clausule voor verenigingen van mede-eigenaars (VME), waarbij zij kunnen lenen om de gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen te renoveren. In een stad zoals Antwerpen, waar 70% van de bewoners in een meergezinswoning woont, is dit een onmisbare hefboom om meer renovaties mogelijk te maken.