De provincie Antwerpen vat in samenwerking met de nv Antwerps Sportpaleis een groot investeringsproject aan voor het grondige onderhoud van België’s populairste evenementenhal en (volgens Pollstar) ’s werelds derde populairste muziekarena. De prioriteit hierbij gaat naar de duurzame renovatie van het grote Sportpaleisdak. De geplande werken zullen niet alleen het milieu maar ook de buurt ten goede komen. De renovatie heeft een kostenplaatje van € 2 miljoen.
Oplevering van de werken is voorzien half september 2010.
Het nieuwe dak van het Sportpaleis verwisselt zijn huidige groene kleur voor een blauwe tint. Ondanks het nieuwe uiterlijk, blijft het Sportpaleis ‘groen’. Het nieuwe dak is immers een energiedak en zal dankzij zonnemodules grotendeels in het eigen onderhoud voorzien. Voor de vernieuwing van het dak trekt het Sportpaleis een bedrag van 2 miljoen euro uit. Eerder al werd 33 miljoen euro geïnvesteerd om de Sportpaleissite de 21ste eeuw in te loodsen. De renovatiewerken vangen aan op 12 april en zullen zo’n vijf maanden in beslag nemen. Oplevering is aldus voorzien voor eind september 2010. De bezoekers van het Sportpaleis zullen een minimum aan hinder ondervinden van de werkzaamheden.
Paradepaardje voor akoestiek en energiemanagement
Het Sportpaleis is sinds 1933 dankzij zijn enorme dak een opvallende Antwerpse baken en werd dat nog meer na de aanleg van de Ring in 1970. Het vertrouwde uitzicht van het gebouw zal echter grondig veranderen met de uitvoering van de dakrenovatieplannen die werden uitgewerkt door de erfpachthouder nv Antwerps Sportpaleis in overleg met de provincie Antwerpen, eigenaar van het gebouw sinds 1997.
De werkzaamheden worden geleid door het multiprofessionele architectenbureau ABV+ Architecten, dat ook al tekende voor het Hospitality Center en de Lotto Arena naast het Sportpaleis. De dakwerken worden uitgevoerd door ATAB, de referentie voor dakbedekkingsmaterialen, isolatiematerialen en vloeibare waterdichting en solarsystemen.
Eerst wordt de bestaande dakbedekking hersteld en wordt de hele dakvloer extra bevestigd aan de onderconstructie met 91.000 speciale en ter plaatse geteste houtbouten. Vervolgens wordt een 13cm dikke isolatielaag aangebracht die het gebouw zowel thermisch als akoestisch zal isoleren. Zo zal niet alleen op verwarmingskosten kunnen worden bespaard, het huidige dak is immers niet geïsoleerd, maar wordt het geluid beter gecontroleerd. Momenteel is het grote groene dak namelijk het grootste geluidslek van het Sportpaleis, wat bij wind uit ongunstige richting al eens voor overlast kan zorgen in de buurt.
Kameleontransformatie van groen naar blauw met groen karakter
Tot slot wordt bovenop de isolatie een nieuwe dakhuid aangebracht die het Sportpaleis een totaal andere aanblik zal geven. Het vertrouwde groene dak behoort tot de geschiedenis. Voortaan zal de baken aan de Ring een donkerblauwe gloed uitstralen. Het kleurpatroon van de dakhuid wordt een knap design en is een bijzonder staaltje van architectuur en plaatsing. De dakhuid zal worden opgebouwd uit dakbanen in maar liefst vijf kleuren. De speciale coating garandeert UV bestendigheid en kleurvastheid.
Ondanks de nieuwe blauwe kleur blijft het dak van het Sportpaleis toch ook ‘groen’. Kant Ring wordt het dak van het Sportpaleis namelijk een energiedak dankzij een bekleding met ruim 2.000m² zonnecellen die een geschatte productie hebben van 45.000kwh per jaar. De zuidelijke oriëntering van het Sportpaleisdak zorgt voor een optimale alternatieve stroomopwekking die voldoende groot is om in de basisbehoeftes van het Sportpaleis te voorzien.
Op het gebied van ecologie en duurzaamheid is de evenementensector trendsetter. Als leidende concertzaal in België, die onlangs nog door Pollstar gerangschikt werd als derde populairste muziekarena ter wereld, wil het Antwerps Sportpaleis met zijn groene project ook hier de toon aangeven. De zorg voor buurt en milieu kwam al naar voren bij de introductie van het combiticket in samenwerking met De Lijn. Zowel in 2008 als in 2009 slaagde de nv Antwerps Sportpaleis erin meer dan 40 procent van de bezoekers gebruik te laten maken van het openbaar vervoer.
Duurzaamheid stond ook voorop bij de bouw van de Lotto Arena. De nieuwe zaal kreeg een groendak dat niet alleen thermisch en akoestisch isoleert, maar eveneens als regenwaterbuffer fungeert in het uiterst watergevoelige gebied van de Schijn. De positieve ervaringen hebben ertoe geleid dat ook bij de renovatie van het Sportpaleisdak de ecologische kaart wordt getrokken en die lijn zal in de rest van het investeringsprogramma worden doorgetrokken. In de toekomst zal bijvoorbeeld verder worden onderzocht hoe het Sportpaleis kan komen tot een rationeel gebruik van energie en (regen)water.
Meer over Duurzaam Bouwen
Energieopslag als basis van de energietransitie
19 december 2024Boekentip: Puur natuurlijk wonen
12 december 2024Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam