Op het gebied van energie in het algemeen en van hernieuwbare energie in het bijzonder zal in de toekomst onvermijdelijk op rationele manier gebruik moeten worden gemaakt van een waaier verschillende energiebronnen. Het is niet denkbaar en ook niet wenselijk dat hout alle andere energiebronnen zou gaan vervangen. Het zou echter wel een aldoor grotere plaats in onze energievoorziening moeten krijgen.
In een dichtbevolkt land zoals België is de beschikbare houtvoorraad uiteraard beperkt. Een recente studie in Vlaanderen toont echter dat de huidige distributieketen het al mogelijk maakt om 30% van de Vlaamse huishoudens van gemiddeld 4,4 stèren hout per jaar te voorzien (wat overeenkomt met ongeveer 1000 liter stookolie!) en dat de voorraad hout als energiebron tot dusver ruim werd onderschat omdat geen rekening is gehouden met bijkomende bronnen zoals tuinhout.
In het vooruitzicht van een zeer beduidende stijging van de vraag en aangezien wij bijna al onze fossiele brandstoffen invoeren, kunnen we ons afvragen waarom we dat niet voor hout zouden mogen doen.
Is hout verbranden om het in energie om te zetten de beste manier om dit materiaal te benutten?
Men zou hout kunnen beschouwen als een te edel materiaal om het te verbranden en het is verkieslijk er meubelen, panelen, papier... mee te maken in plaats van het in calorieën om te zetten. Deze beschouwing houdt uiteraard steek maar zou ook kunnen worden gemaakt wanneer we geen gas, steenkool, olie meer zullen verbranden. Dat zijn allemaal niet- hernieuwbare energiebronnen die het resultaat zijn van een transformatie gedurende duizenden jaren en dus veel kostbaarder zijn dan hout dat in minder dan 50 jaar wordt vernieuwd!
Hoe de kwaliteit van een individueel verwarmingssysteem met hout beoordelen?
Op de markt worden systemen van zeer uiteenlopende kwaliteit aangeboden. Hieronder een lijst met punten waarop moet worden gelet om de juiste keuze te maken:
- Is het toestel getest volgens een Europese norm?
- Voldoet het toestel aan de eisen van het nieuwe koninklijk besluit dat het rendement en de emissies van met vaste brandstoffen gestookte verwarmingstoestellen vastlegt?
- Bestaat het toestel uit wanden die voldoende dik zijn om bestand te zijn tegen de hitte en de tand des tijds?
- Bestaat de binnenkant van de haard uit materialen die het mogelijk maken de zeer hoge temperaturen te halen die nodig zijn voor een goede verbranding?
- Is de verbrandingskamer voorzien van een systeem voor het verspreiden van lucht zodat de verbrandingsgassen volledig worden vernietigd?
- Als het toestel een glazen deur heeft, is er dan een luchtstroom die de rook weg houdt van het glas waardoor het roet zich niet snel op het glas vastzet?
- Zijn de deur, het glas, de aansluiting op de schoorsteen ... van duurzame pakkingen voorzien die de dichtheid van het toestel garanderen en de regeling van de verbranding met de geëigende regelsystemen mogelijk maken?
- Zijn alle mechanismen en aan slijtage onderhevige onderdelen bereikbaar voor onderhoud en reparatie van het toestel?
- Hoort bij het toestel een duidelijke handleiding zodat u het toestel in de beste omstandigheden kunt laten werken?
- Als het toestel bedoeld is voor gebruik in een zeer luchtdichte woning (passiefhuis of lage-energiewoning), is het voorzien van een directe luchtaansluiting die interferentie tussen de voor verbranding bestemde lucht en de lucht van de woning voorkomt?