Een huis huren?
Kopen versus huren: er is helaas geen voor de hand liggend antwoord. Beide opties hebben voor- en nadelen. En de keuze hangt af van verschillende factoren, waaronder je financiële situatie en je levensstijl. Simpel gesteld is huren eenvoudiger, flexibeler en minder risicovol dan kopen. Je betaalt maximaal drie maanden huurwaarborg, verhuist relatief snel en hebt geen onvoorziene kosten. Maar de Belg krijgt het met de paplepel ingegeven: een eigen haard is goud waard.Of een huis kopen?
Toegegeven, een huis kopen biedt een resem voordelen. Het is een relatief veilige investering die belastingvoordelen én een belangrijke waardeverhoging oplevert. Je doet met je huis wat je wilt. Zodra je hypothecair krediet is afbetaald, woon je ‘gratis’. Je houdt meer over om van je pensioen te genieten. Je verkoopt, verhuurt of laat je huis na aan je kinderen. Maar … je engageert je gedurende tientallen jaren om je lening af te betalen. Je moet rekening houden met extra kosten: van kadastraal inkomen tot onderhoud en herstellingen. En een hypothecair krediet neemt meestal een grotere hap uit je budget dan huur.Appartement huren of kopen?
Een onderzoek van het Steunpunt Wonen uit 2013 toont aan dat het aandeel eigenaars op de Vlaamse woonmarkt voor het eerst in jaren daalt. Het aandeel private huurders stijgt, en vooral appartementen zitten in de lift. Daarvoor zijn drie redenen:- Starters krijgen minder snel een lening. Ze zijn genoodzaakt om te huren.
- Het lage rendement op spaarboekjes zet mensen aan om te investeren in vastgoed om te verhuren.
- Mensen hechten meer belang aan locatie dan vierkante meters. Een appartement in het bruisende stadscentrum is ideaal voor bezige bijen met een druk sociaal leven.
- De bottom line: een appartement huren is interessant als je inkomen eerder onstabiel is, je nog geen langetermijnplannen hebt en je je vrijheid wilt behouden.