Al ruim 20 jaar investeert Aquafin in hernieuwbare energiebronnen. Op meer dan tien locaties zet het bedrijf biogas om in elektriciteit, en er zijn plannen in ontwikkeling om ook windenergie toe te voegen aan de energiemix met eigen windmolens. Deze integratie van meerdere duurzame energiebronnen ondersteunt de organisatie in haar streven naar een groenere toekomst.
Momenteel produceren de 40 zonnepanelenparken van Aquafin samen meer dan 15 GWh aan energie. Binnenkort worden op zes locaties nog eens 1.966 zonnepanelen geïnstalleerd, bovenop de 11.225 zonnepanelen die Earth eerder al plaatste op 24 locaties verspreid over Vlaanderen. Met deze extra panelen breidt Aquafin zijn zonnecapaciteit verder uit, wat een aanzienlijke bijdrage levert aan hun energieopwekking en duurzame toekomstvisie.
Totaal ontzorgingstraject
"Aquafin is expert in waterzuivering; Earth is expert in zonnepanelen," vertelt Jeroen Deurinck, Energiemanager bij Aquafin. "Met Earth hebben we een partner gevonden die ons ontzorgt op vlak van haalbaarheid, ontwerp, uitvoering, exploitatie en onderhoud van zonnepanelen op onze sites."
Zo kan Aquafin zich focussen op haar kernactiviteiten, terwijl Earth de zonnepanelenparken optimaal laat renderen.
40% hernieuwbare energie tegen 2030
Aquafin pakt het "Road to zero carbon"-plan pragmatisch aan. Tegen 2030 verwacht Aquafin 40% van haar stroom te halen uit hernieuwbare energie zoals zonnepanelen.Meer dan de helft van de zonnepaneelparken werd via het raamcontract van VEB uitgevoerd door Earth. Steeds in golven van 5 à 10 installaties, met een timing van 6 maanden tussen goedkeuring en oplevering. Voor alle sites wordt een langdurig omnium onderhoudscontract afgesloten zodat Aquafin ontzorgd wordt op vlak van monitoring, preventief onderhoud, herstellingen, reiniging en groenonderhoud onder de zonnepanelen.
"Earth zorgt voor een heldere haalbaarheidsstudie, gevolgd door een technisch ontwerp en een offerte. Zo kunnen wij snel beslissen, waarna Earth het project binnen de 6 maanden operationeel afrondt", vervolgt Jeroen Deurinck van Aquafin.
"Meer en meer grote spelers kiezen voor Earth omdat ze vertrouwen hebben in onze aanpak en sterke solide basis. We regelen alles van A tot Z en zorgen ervoor dat de klant zich verder kan concentreren op hun core business. Onze dynamische en no-nonsense aanpak op de B2B- en consumentenmarkt slaat aan", vertelt Luc Demeyere, CEO van Earth.
"Earth werkt samen met Aquafin via een raamcontract van het VEB. Door in te schrijven op een raamcontract van het VEB hoefde Aquafin zelf geen openbare aanbesteding meer te doen. Bovendien was Aquafin op die manier zeker van een technisch goed onderbouwd dossier en van de toewijzing van een kwalitatieve partner, in dit geval Earth" besluit Tim Mordijck, Projectleider Energie-Efficiëntie bij het VEB.
Investeren in duurzaamheid wordt een verplichting
Verschillende overheden voeren de druk op en verplichten bedrijven om zonnepanelen te installeren op hun daken.Europa vaardigt de CSRD-maatregelen (Corporate Sustainability Reporting Directive) uit die grote bedrijven verplicht om duurzaamheidsrapporten in te dienen. Dat moet "greenwashing" tegengaan en op die manier wordt effectief verduurzamen steeds meer een prioriteit.
De Vlaamse overheid verplicht bedrijven die op jaarbasis meer dan 1GWh elektriciteit verbruiken zonnepanelen te installeren op hun bedrijfsdaken.
Aquafin valt onder de overheidsbedrijven waar de jaarlijkse drempel 250 MWh bevat. Met een zestigtal sites waarvan het verbruik boven 1 GWh bedraagt, valt ook Aquafin onder deze verplichting.
Luc Demeyere, CEO bij Earth (Gridlink) heeft het over een uiterst vruchtbare samenwerking die mooi symbool staat voor hoe organisaties meer en meer oog hebben voor duurzame en financiële argumenten. "We evolueren naar een maatschappij waar de energiebevoorrading zal samengesteld zijn uit verschillende energiebronnen. Zonnepanelen zijn daar een essentieel onderdeel van. Aquafin beschikt over een heldere langetermijnvisie over duurzaamheid. We zijn dan ook blij dat Aquafin ons al die tijd het vertrouwen schenkt".
CO2-neutraal als ambitie
De keuze voor hernieuwbare energie is voor Aquafin niet enkel gedreven door de ambitie om richting CO2-neutraliteit te werken. Het draagt ook bij aan een lagere energierekening en een sterker imago als duurzame organisatie. In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is dit een competitief voordeel.De komende jaren zal Aquafin nog verder investeren in de uitbreiding van zijn zonneparken. Earth is trots om samen met Aquafin een nog duurzamere waterzuivering te kunnen realiseren.
Enkele cijfers over de huidige sites:
- Aantal sites: 24, over heel Vlaanderen
- Aantal zonnepanelen: 11.225
- Totaal vermogen: 5.649 MWp
Enkele cijfers over de nieuwe sites:
- Aantal sites: 6 (Meise, Zemst, Lozen, Poppel, Berendrecht en Melsbroek)
- Aantal zonnepanelen: 1.966
- Totaal vermogen: 1.026 MWp
