Foto: © Katoen Natie Groep/Daniel Libeskind
Sinds de zomer van 2021 zijn in de Antwerpse Boerentoren de voorbereidende werken gestart. Concreet is het beschermde monument volledig leeggehaald en wordt straks het stalen skelet opgekuist en gaan alle vloeren eruit en worden ze vervangen. Volgens Julie Jonckheer, Project Developer bij ION, zitten de werken helemaal op schema.
Absolute top
Om het concept van de vernieuwde Boerentoren de juiste vorm te geven, heeft bouwheer Fernand Huts, CEO en voorzitter van Katoen Natie Groep, zonet de Amerikaanse architect Daniel Libeskind aangesteld. Libeskind behoort tot de wereldtop in zijn vak en werd meermaals onderscheiden. Op zijn curriculum vitae prijken onder andere het fascinerende Michael Lee-Chin Crystal in Ontario, de 192 meter hoge wolkenkrabber en landmark Zlota 44 in Warschau, de opvallend ‘gebogen’ Torre Libeskind in Milaan en uiteraard het masterplan voor de herontwikkeling van het World Trade Center (WTC) in New York.Nieuwe toekomst
De Boerentoren beheerst samen met de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal de skyline van de historische kern van Antwerpen. De unieke kroon op de bijna 100 meter hoge wolkenkrabber speelt daarin een belangrijke rol. In de voorbije bijna 100 jaar is ze steeds veranderd. Ook nu krijgt het een nieuwe dimensie. Katoen Natie Groep en Libeskind beogen een functionele kroon die gebruikt kan worden om alle bezoekers straks een panoramisch uitzicht te bieden.Volgens het eerste architecturale concept van Libeskind zal het monument een nieuwe kroon krijgen. De nieuwe Kroon biedt diverse voordelen: geweldige panoramische uitzichten, ruimte om onder te wandelen en de mogelijkheid om iets te eten te drinken. Opvallend ook: de Kroon wordt een belangrijk onderdeel in het visualiseren en versterken van de Antwerpse skyline. Meer nog, het zal er zijn eigen stempel op drukken.
De toekomstige Boerentoren heeft zoals eerder aangekondigd ook een publieke ruimte en uitgesproken culturele roeping. Zeker drie verdiepingen worden in het monument voorbehouden voor tentoonstellingen. In de kelder en twee verdiepingen parking worden daarnaast een tentoonstellingsruimte, die gewijd worden aan de geschiedenis en het erfgoed van de Antwerpse Haven. Tot slot biedt de toren straks plaats aan tal van horeca: van tearooms over dakterrassen tot (gastronomische) restaurants.
Enkele historische cijfers over de Boerentoren:
- 87,5 m was de originele hoogte in 1931
- 95,75 m de hoogte sedert te verbouwing van de top in 1975
- het geraamte 3500 ton staal
- betonijzer 500 ton
- 430.000 klinknagels
- 180.000 bouten
- 3.500.000 stuks Boomse bakstenen
- Schwenstein-steen voor de binnenmuren – 350.000 stuks
- Cement 3.550 ton
- Rijnkiezel – 5.000 m3
- Rivierzand – 6.000 m3
- Witte Bourgondische steen – 1.400 m3