Op 1 juli 2018 werd de zogenaamde Wet Peeters-Borsus van kracht. Daardoor zijn ook aannemers en andere dienstverleners verplicht verzekerd voor de tienjarige aansprakelijkheid. Vrijdag ll. werd op de Ministerraad beslist dat er een tweede wet komt die een burgerlijke beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht maakt voor dienstverleners zoals landmeters-experten, veiligheids- en gezondheidscoördinatoren en andere dienstverleners in de bouwsector.
Door de nieuwe wetten moet de architect onmiddellijk de verzekering nemen per project voor tien jaar, en vallen de projecten niet langer onder een loopbaanpolis. Verschillende verzekeraars grijpen dit aan om bijpremies te heffen. Een kwalijke keuze die geen rekening houdt met de effecten van de uitgebreide verzekeringsplicht op lange termijn.
Naast de gestegen premies en de extra uitsluitingen valt het te betreuren dat de Wet Peeters-Borsus voorziet in een bijkomende controleplicht voor de architect; de werken kunnen niet worden aangevat vooraleer de aannemer een verzekeringsattest heeft overhandigd aan de bouwheer én de architect. De architect heeft echter geen contractuele band met de aannemer. We vinden het dan ook niet logisch de architect de opdracht te geven de werf te staken of niet te laten starten bij het ontbreken van het attest.