De negatieve omzetontwikkeling in de Bouwbarometer® zet door in het tweede kwartaal van 2012. Van alle zeven doorgemeten partijen noteert per saldo minimaal een kwart een lagere omzet dan vorig jaar. Orderportefeuilles blijven laag, alhoewel bij sommige partijen er een lichte stijging te zien is. De verwachtingen voor het derde kwartaal van 2012 zijn bij alle partijen negatief. Dit blijkt uit de Bouwbarometer® van BouwKennis en USP Marketing Consultancy.
Het belangrijkste probleem voor de bouw is het gebrek aan werk. Dat komt door een beperkte instroom van opdrachten bij architecten, wat weer leidt tot lage orderportefeuilles bij aannemers. De meeste indicatoren voor de bouw en de architectenbranche zijn negatief. Onder architecten zijn er meer ondernemingen met een lagere dan met een hogere omzet ten opzichte van een jaar eerder. Het saldo van stijgers minus dalers komt in het tweede kwartaal van 2012 uit op -40% van de architecten. Bij aannemers B&U komt het saldo voor de omzetontwikkeling uit op -49%.
Krimpende orderboeken
Ook de ontwikkeling van de orderboeken verloopt bij zowel aannemers B&U als architecten niet rooskleurig. Gemiddeld over het derde kwartaal van 2011 tot en met het tweede kwartaal van 2012 hebben architecten nog voor 4,7 maanden werk. Dat was medio 2008 nog 7,5 maand. Aannemers B&U hebben gemiddeld over het derde kwartaal van 2011 tot en met het tweede kwartaal van 2012 4,5 maanden werk in portefeuille. Hiermee zet de daling door, na een kortstondige opleving tussen medio 2010 en eind 2011. Dat duidt op een tweede terugval bij aannemers B&U.
Sombere bedrijven en consumenten
De negatieve cijfers in de Bouwbarometer® moeten bezien worden tegen het licht van het onzekere economische klimaat. Dat zet een rem op de investeringen. Daarnaast kampt het bedrijfsleven met een capaciteitsoverschot, terwijl ook budgetgedreven organisaties moeten korten op hun uitgaven. Ook de consument houdt voorlopig de hand op de knip door de dalende koopkracht. Daarbij is er ondanks het Kunduz-akkoord weinig zekerheid als het gaat om de woningmarkt. De geplande maatregelen kunnen namelijk na de verkiezen in september weer van tafel worden geveegd.
BouwKennis verwacht geen opleving van de bouwkolom in de komende tijd. In de jongste nieuwbouwprognoses voor de woning- en utiliteitsbouw zal de productie tot en met 2013 nog krimpen. Dat betekent dat de omzetten en orderboeken voorlopig nog onder druk zullen staan.
Meer over Architectuur
Boekentip: BONAS - Willem van Tijen (1894-1974)
16 januari 2025Weststation in Molenbeek wordt groen stadspark van 3 hectare
13 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam