Vlaanderen wil in de komende jaren grote stappen vooruitzetten in het energielandschap. Doel is het aandeel hernieuwbare energie te laten stijgen, de energie-efficiëntie te verhogen en het energiesysteem een pak koolstofarmer te maken. Om deze energietransitie in gang te zetten wil minister Bart Tommelein bottom-up werken, om tot een visie te komen die door iedereen gedragen wordt. Daarom nodigt hij vandaag verschillende actoren uit op het startevent van de “Stroomversnelling”. In verschillende workshops wordt een staalkaart gegeven én gedebatteerd over innovaties op het vlak van waterstof, warmenetwerken, intelligente stroomnetwerken, financiering van hernieuwbare energie….
Ook een workshop rond de BEN-woning staat op het programma. BEN-woningen vertrekken van een goed geïsoleerde bouwschil en verbruiken weinig energie voor verwarming, koeling, sanitair warm water en ventilatie. Bovendien halen ze hun energie uit hernieuwbare bronnen. Een BEN-gebouw biedt belangrijke voordelen op het vlak van comfort, milieu, de energiefactuur, premies en belastingen.
Bijna-energieneutraal (BEN)
Elke bouwaanvraag die vanaf 2021 in Vlaanderen wordt ingediend, moet voldoen aan de BEN-eisen. Tot 2021 wordt het verplichte E-peil voor nieuwbouwwoningen stapsgewijs aangescherpt; van E50 op dit moment tot E30 vanaf 2021, het BEN-niveau.Particulieren die bijna-energieneutraal (BEN) willen bouwen, vinden sinds vorig jaar extra makkelijk een geschikte architect. Via www.BEN-architect.be kunnen ze grasduinen doorheen referentieprojecten van BEN-voorlopers. De website, een initiatief van de Vlaamse architectenorganisatie (NAV) en de Vlaams Minister van Energie, bezielt steeds meer bouwheren en ontwerpers. De kaap van 100 referentieprojecten is reeds ruim overschreden, met een mooie staalkaart van innovatieve BEN-woningen als resultaat. En het aantal blijft vlot toenemen.
BEN-enthousiasme bij bouwheren
Steeds meer bouwheren wensen nu al bijna-energieneutraal te bouwen, weet NAV. “Een recente enquête gaf aan dat al 49% van de kandidaat-bouwers willen bouwen volgens de BEN-standaard die pas vanaf 2021 verplicht wordt”, zegt NAV-voorzitter Kati Lamens. “Architecten vervullen al jaren een voortrekkersrol op het vlak van energiezuinigheid. We waren dan ook snel bereid om een website te bouwen en bouwheren zo dichter te brengen bij architecten die vandaag al volgens de BEN-normen ontwerpen.”Op www.BEN-architect.be kunnen alle architecten die in Vlaanderen al BEN-woningen ontwerpen hun projecten gratis opladen. Naast een scala aan referentieprojecten bundelt de site ook de nodige informatie over bijna-energieneutraal bouwen.