Architectuur

Architectenbarometer optimistischer

Architectenbarometer optimistischer
In tegenstelling met september 2009 geeft de jaarlijkse barometer enquête van NAV (De Vlaamse Architectenorganisatie) dit jaar een positiever beeld van de architecten sector weer. De ontwerper is reeds van in de beginfase betrokken partij bij een bouwproject. Hij of zij is dan ook een goede pre-indicator voor de bouwsector.

400 architecten werkten begin september mee aan de enquête. Betere resultaten zijn er vooral voor de projectmarkt. Het was vooral dit segment (appartementen, winkels, kantoren) dat een scherpe duik optekende tijdens het dieptepunt van de economische crisis.

Het werkvolume in de particuliere woningbouw kende tegenover vorig jaar een beperkte stijging. De verwachtingen in dit segment blijven voorzichtig. De impact van de tijdelijke btw verlagingen in de nieuwbouw, waarbij de bouwvergunning voor 31 maart 2010 moesten worden ingediend, eindigen immers dit jaar.

Enkel het segment overheidsprojecten tekent een beperkte daling op in het werkvolume van de architecten.

In september bevraagt NAV jaarlijks ruim 400 architecten met een digitale enquête. Vier bouwsegmenten worden hierbij bekeken. De particuliere woningbouw, de residentiële projectbouw, de niet-residentiële projectbouw en de overheidsprojecten.

In de particuliere nieuwbouw hebben 66,1% (2009 = 62,2%) van de architecten voldoende tot meer werk. In de particuliere renovatiemarkt hebben 88,3% (2009 = 84,7%) van de architecten voldoende tot meer werk. Uit deze cijfers blijkt opnieuw dat de renovatiemarkt terrein wint op de nieuwbouw. De schaarste aan bouwgronden en de mogelijkheid tot budgetspreiding bij renovatie zijn hier duidelijk niet vreemd aan. Het gevoel van stijging is dan ook het sterkst op renovatievlak.

De verwachtingen in de particuliere nieuwbouw en renovatie zijn voorzichtig. Bijna 7 op de 10 architecten verwachten dat het volume gelijk zal blijven de volgende maanden

Het gemiddeld budget voor een nieuwbouw (excl.btw, excl.grond, excl.kosten architect) klokt af op 242.991,10 euro. Dit is een stijging van 3,1% in vergelijking met 2009.

Het gemiddeld budget voor een renovatieproject (excl.btw, excl.aankoop woning, excl.kosten architect) stijgt met 2,9% tot 120.476,80 euro

Residentiële en niet-residentiële projectbouw

In het segment van de residentiële projectbouw (appartementsbouw, meergezinswoningen) heeft 69,2 van de architecten voldoende tot meer werkvolume. In 2009 was dit nog 56,5%

Het gevoel bij de architecten dat het segment in de nabije toekomst nog zal dalen, is sterk verbeterd. Waar in 2009 nog 28% van de architecten een daling voorspelde, is dit gezakt tot 18,2%. Bijna 15% voorspelt nog een stijging maar hoe dan ook blijft dit een kleine groep.

Het werkvolume in de niet-residentiële projectbouw steeg eveneens maar minder uitgesproken dan residentieel. 69,1% van de architecten heeft hier voldoende tot meer werkvolume, in 2009 was dit 65,4%.

De inschatting van het werkvolume in de nabije toekomst in de niet-residentiële projectbouw is voorzichtig. 77,2% verwacht dat het werkvolume gelijk blijft. Zowel de groep die een daling als de groep die een stijging voorspelt daalt gevoelig.

Overheidsprojecten

Enkel in dit segment tekent zich een verzwakking op. Architecten die zich richten op deze markt hadden in 2009 nog 81,7% voldoende tot meer opdrachten. Dit is ondertussen gedaald tot 74,8%.

Ondanks deze cijfers is er toch een positief gevoel aanwezig bij deze architecten over de voorbije maanden. Het is te vroeg om hier conclusies aan te koppelen maar het is natuurlijk een sector die weinig onder invloed staat van conjunctuurgolven.

Betalingstermijnen ereloonnota’s

Er tekent zich een gevoelige daling op van betalingstermijnen op lange termijnen. Waar vorig jaar nog 9,2% van de ereloonnota’s werden betaald op meer dan 60 dagen, is dit cijfer gezakt tot 5,7%.

10,8% van de architecten werft ondertussen weer aan waar dit cijfer in 2009 was gedaald tot 6,5%

Conclusie

In het werkvolume van de architecten tekent er zich een duidelijk herstel op in vergelijking met 2009. Vooral projectbouw (residentieel en niet-residentieel) klimt uit het diepe dal. Enkel in overheidsprojecten wordt een kleine verzwakking opgetekend. Voor de toekomst is men voorzichtig. De markt is nog steeds broos. Het einde van de impact van de tijdelijke btw verlagingen nieuwbouw dit jaar blijven voor NAV een zorgenkind. NAV hoopt eveneens dat de BTW verlagingen renovatie behouden blijven na midden volgend jaar.