Uit onderzoek in opdracht van de BNA blijkt dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse architectenbureaus hard wordt getroffen door de economische crisis. Architectenbureaus moeten stevig snijden in het personeelsbestand. Maatregelen van de overheid zijn nu nodig om deze toonaangevende Nederlandse branche te ondersteunen.
De BNA liet dit onderzoek doen na signalen van architecten over problemen door het stopzetten of wegvallen van opdrachten. Onderzoeksbureau USP kreeg de opdracht een snelle peiling te doen naar de stand van zaken en de verwachtingen voor de komende tijd. Er was een hoge respons; 32% van de benaderde architecten heeft de enquête ingevuld. De enquêteresultaten zijn representatief voor de gehele Nederlandse architectenbranche.
De uitkomsten van het onderzoek bevestigen de signalen. 75% van de architectenbureaus ervaart in enige tot zeer sterke mate de gevolgen van de economische crisis. De bureaus met meer dan 10fte hebben de grootste problemen (82%). De gevolgen zijn vooral merkbaar doordat het aantal nieuwe opdrachten vermindert (bij 72%) en reeds gegeven opdrachten voor onbepaalde tijd worden uitgesteld (bij 69%). De meeste getroffen bureaus nemen maatregelen in het personeelsbestand: 36% verlengt tijdelijke contracten niet en 20% ontslaat een deel van het vaste personeel.
De belangrijkste redenen voor de terugval van opdrachten zijn financiële problemen bij opdrachtgevers en een gebrek aan vertrouwen om aan een nieuw project te beginnen.
De gevolgen zijn het grootst in de woningbouwsector: voor 73% van de deelnemende bureaus zijn de gevolgen het grootst in deze sector. Na de woningbouw, worden de kantorenmarkt en de gemengde projecten geraakt.
Architectenbureaus moeten veel gekwalificeerd personeel laten gaan. Voor de nieuwe generatie architecten zijn er nauwelijks mogelijkheden. Als de branche nu flink uitgedund wordt en goeddraaiende bureaus door het stilvallen van projecten in de problemen komen, gaat veel kennis en kwaliteit verloren van een toonaangevende branche in Nederland.
Het is van groot belang dat de opdrachtenstroom weer op gang komt. De BNA doet daarom een dringend beroep op de Nederlandse overheid om de mogelijkheden aan te grijpen om de architectenbranche te helpen:
* Het Rijk moet bij de steun aan de financiële sector de harde voorwaarde stellen dat financieringen van projecten, kredieten en hypotheken weer op gang moeten komen.
* De overheid kan als opdrachtgever en belangrijke partner bij veel projecten, een daadwerkelijke impuls geven door naar voren halen van overheidsprojecten, zoals geplande publieke gebouwen, scholen of zorggebouwen.
* Ook kan de overheid extra stimuleringsmaatregelen nemen: gemeenten kunnen bijvoorbeeld grondkosten verlagen of financiële middelen inzetten of garant staan, zoals de gemeente Rotterdam recentelijk heeft gedaan.
* De BNA roept de overheid verder op om het consumentenvertrouwen zo snel mogelijk weer op peil te brengen en alles eraan te doen om de koop- en verkoop van woningen te stimuleren.
De BNA stuurt de resultaten van het onderzoek aan de Ministers van Financiën, WWI en EZ, de Rijksbouwmeester, de vier Bouwministeries, Defensie, VROM, LNV, V&W, en de VNG.
Aanbevolen voor jou
Meer over Architectuur
Weststation in Molenbeek wordt groen stadspark van 3 hectare
13 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam