Architectuur

Architectenbureau BRES opent eerste kantoor in Brugge

Architectenbureau BRES opent eerste kantoor in Brugge
Simon Vansteenhuyse en Brecht Pot hebben hun eerste architectenbureau geopend naast het BMCC in Brugge. Het voormalige Bpost-kantoor werd grondig gerenoveerd en het resultaat werd afgelopen weekend onthuld tijdens een groot straatfeest voor buurtbewoners, familie en klanten. Ook burgemeester Dirk De fauw was aanwezig. "Dit voelt als thuiskomen. Deze mijlpaal wilden we graag met iedereen delen," aldus de trotse oprichters.

Vijftien jaar geleden leerden Brecht Pot en Simon Vansteenhuyse elkaar kennen tijdens hun architectuurstudies aan de Sint-Lucashogeschool in Gent. Het klikte vrijwel meteen tussen het duo en al snel besloten ze om na het afstuderen zelfstandig verder te gaan. "We hebben elk onze sterktes en delen een ondernemende geest. Vandaar dat we besloten om al op jonge leeftijd onze eigen weg te gaan", stelt Brecht Pot. Aanvankelijk elk vanuit de eigen living namen ze voorzichtig de eerste projecten aan. "De opdrachten kwamen voornamelijk uit onze familie- en kennissenkring. Dit markeerde onze bescheiden start, van waaruit we gestaag zijn gegroeid."

One-stop-shop voor bouw- en renovatieprojecten

Al snel kwamen er nieuwe en grotere projecten bij, die om specifieke expertise vroegen. "We schoolden ons bij in disciplines als EPB-verslaggeving, veiligheidscoördinatie en landschapsarchitectuur waardoor we nu een multidisciplinair bureau zijn dat opdrachtgevers met bouw- of verbouwplannen een volledige dienstverlening biedt", gaat Simon verder. Het bureau, dat sinds 2017 onder de naam BRES (BRecht-En-Simon) door het leven gaat, houdt er een erg pragmatische benadering op na. "Zo kan iemand zowel voor een specifiek domein binnen het bouwproces als voor een totaalproject op ons beroep doen. Wij zijn het centrale aanspreekpunt om elk project in goede banen te leiden."

In een tijd van complexe regelgeving en strikte bouweisen is dat alvast een enorme troef. BRES zag zijn klantenportfolio de laatste jaren dan ook sterk uitbreiden. "Dat is uiteraard een positieve zaak, maar aan de andere kant bracht de groei ook uitdagingen met zich mee", voegt Brecht toe. Versterking drong zich bijgevolg op. "Maar wat we absoluut wilden vermijden is dat we ons zouden vergalopperen. Daarom kozen we ervoor om eerst een goede omkadering te creëren en een strategische locatie te zoeken die onze ambitie kracht bij zet: een plek die niet alleen een visitekaartje is naar onze klanten, maar die alle faciliteiten biedt om onze mensen de ruimte te geven om hun talenten maximaal te ontplooien."

Architectenbureau BRES opent eerste kantoor in Brugge

Opening wordt buurtfeest

De keuze van de bestuurders viel op het voormalige postkantoor in de Sint-Maartensbilk in Brugge. "De locatie heeft tal van troeven. Enerzijds is er de goede bereikbaarheid, vlakbij het station en de ring. Anderzijds is er de interessante stedenbouwkundige context. Brugge staat bijvoorbeeld voor de enorme uitdaging om zijn enorm historisch patrimonium de komende jaren futureproof te maken en aan deze transformatie willen we met ons team, dat intussen uit vijf personen bestaat, een steentje bijdragen. Bovenal zijn we vandaag vooral fier dat we in onze geboortestad aan de slag kunnen en onze klanten hier mogen verwelkomen."

Voor de opening van het kantoor werden alvast kosten noch moeite gespaard. Twee dagen lang werd de straat afgesloten en samen met de omwonenden, vrienden, familie en klanten feest gevierd. Ook burgemeester Dirk De fauw kwam langs. "De opening van architectenbureau BRES is een prachtig voorbeeld van ondernemerschap en innovatie in onze stad. Brecht en Simon tonen met hun visie en doorzettingsvermogen dat Brugge de ideale uitvalbasis is om verder naam te maken in de architectuurwereld. Ik wens hen daarbij alle succes toe."

Ook interessant