Architectuur

Architectonische installatie als eerbetoon voor gesloopte panden

Architectonische installatie als eerbetoon voor gesloopte panden
foto Rob Overmeer
Museum De Lakenhal gaat restaureren en uitbreiden. Daarvoor wordt aan de Lammermarkt, aan de achterzijde van het museum, een rijtje van vier woonhuizen gesloopt. Om een laatste eerbetoon te brengen aan deze panden heeft Museum De Lakenhal beeldend kunstenaar Marjan Teeuwen uitgenodigd om een grootse architectonische installatie te realiseren: 'Verwoest Huis Leiden'. Marjan Teeuwen werkt van maart tot begin juni aan deze installatie. Vanaf 7 juni t/m 16 augustus is 'Verwoest Huis Leiden' op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 12 en 17 uur geopend voor publiek. De toegang is gratis.

Verwoest huis Leiden

'Verwoest Huis Leiden' is het zesde project binnen een reeks grootschalige architectonische transformaties van Marjan Teeuwen (1953). De vier panden worden gestript en tussenmuren worden gesloopt zodat één monumentale ruimte ontstaat. Vervolgens laat Teeuwen op basis van een zorgvuldig uitgewerkt plan vloeren scheef zetten, verzakken of loodrecht naar beneden vallen, om zo weer wand te worden. Al het sloopmateriaal wordt verzaagd en hergebruikt om een nieuw sculptuur op te bouwen. Chaos en verwoesting krijgen hier een abstract en poëtisch karakter. ‘Verwoest Huis Leiden’ is een ode aan het bouwen.

Fotoserie en publicatie

Op basis van de nieuwe architectonische installatie maakt Teeuwen de fotoserie 'Verwoest Huis Leiden'. In deze reeks blijft de installatie voortbestaan. Enkele van de foto’s worden opgenomen in de collectie van Museum De Lakenhal om na heropening van het museum een vaste plaats te krijgen in de route naar de nieuwe tentoonstellingsvleugel. ‘Verwoest Huis Leiden’ vormt het laatste deel in een nieuwe publicatie van de meest recente projecten van Marjan Teeuwen. De publicatie verschijnt najaar 2015.

De Lammermarkt in ontwikkeling

De panden aan de Lammermarkt deden begin 20ste eeuw dienst als arbeiderswoningen en als melkwinkel, waar koffie werd geschonken en waar boeren bij de wekelijkse beestenmarkt konden afrekenen. In de jaren ‘70 van de 20ste eeuw werd de melkwinkel in gebruik genomen als seksshop annex woonhuis en duiventil. De Lammermarkt wordt de komende jaren ingrijpend opgeknapt. Het plein transformeert in een groene ontmoetingsplek die, gelegen aan het Singelpark, voor bezoekers van de stad de rode loper uitlegt naar het Leidse Cultuurkwartier. Onder het plein komt een parkeergarage. Het plein is ook het decor voor de nieuwe achtergevel van Museum De Lakenhal, met uitzicht vanuit de nieuwe tentoonstellingszalen. De ingang van het museum blijft in de monumentale Laecken-Halle aan de Oude Singel-zijde van het museum.

De kronieken van de Lammermarkt

Parallel aan de werkperiode van Marjan Teeuwen start het project 'De kronieken van de Lammermarkt'. Inwoners van Leiden worden opgeroepen om hun verhalen, foto's en persoonlijke verhalen over (de geschiedenis van) de Lammermarkt met elkaar te delen. Deze inzendingen worden op de website van Museum De Lakenhal gepresenteerd en verspreid via sociale media.

Marjan Teeuwen aan het werk aan ‘Verwoest Huis Leiden’ (2015). Foto: Rob Overmeer
Marjan Teeuwen aan het werk aan ‘Verwoest Huis Leiden’ (2015). Foto: Rob Overmeer

Voorafgaand aan de openstelling van 'Verwoest Huis Leiden' zal de LUMC-Galerie in Leiden van 30 april t/m 14 juni foto's tentoonstellen van voorgaande 'Verwoest Huis' projecten van Marjan Teeuwen.