Verbouwen

Asbest in huis, wat moet ik nu doen?

Asbest in huis, wat moet ik nu doen?
Asbest, een materiaal dat vroeger veel werd gebruikt in de bouw, kan ernstige gezondheidsrisico's opleveren. Hoewel de productie en handel van asbest sinds 1998 in Vlaanderen en sinds 1994 in Nederland verboden is, zijn veel oudere woningen nog steeds voorzien van asbesthoudende materialen. Wat moet je doen als je vermoedt dat er asbest in je woning aanwezig is? In dit artikel zetten we op een rij wat je kunt doen om veilig met asbest om te gaan.

Waar in huis kun je asbest aantreffen?

Asbest werd vroeger in veel verschillende materialen verwerkt vanwege de brandwerende en isolerende eigenschappen. In een woning kan asbest aanwezig zijn in:
  • Het dak van een huis of bijgebouw
  • Vloerbekleding zoals zeil of vloertegels
  • Plaatmateriaal, zoals dakbeschot, plafondplaten, gevelpanelen of zelfs vensterbanken
  • Afvoerbuizen van cement
  • Bloembakken in de tuin

Laat een asbestinventarisatie uitvoeren

Voor woningen die voor 2001 zijn gebouwd en waarvan niet zeker is of er asbest aanwezig is, wordt aangeraden een asbestinventarisatie te laten uitvoeren door een erkend asbestinventarisatiebedrijf. Deze experts stellen vast of en waar er asbest aanwezig is, zodat je een duidelijk overzicht krijgt en weet welke stappen te nemen. Zo kun je het risico op blootstelling aan asbest minimaliseren.

Asbest verwijderen: wat zijn de mogelijkheden?

Als er asbest is gevonden, is het belangrijk om te overwegen hoe je dit het beste kunt verwijderen. In Vlaanderen is het toegestaan om in bepaalde gevallen zelf asbest te verwijderen en af te voeren naar het containerpark. Doe je dit zelf, volg dan nauwgezet de veiligheidsvoorschriften:
  • Draag een FFP3 stofmasker, wegwerpoveral en afspoelbare schoenen.
  • Schakel ventilatiesystemen uit en sluit ramen en deuren om te voorkomen dat asbestdeeltjes zich door de lucht verspreiden.
  • Bescherm meubels en vloeren met folie.
  • Bekijk de OVAM-website voor alle maatregelen die nodig zijn voor een veilige verwijdering.

In veel gevallen is het veiliger om een erkend asbestverwijderaar in te schakelen. Deze professionals beschikken over de juiste expertise en apparatuur om asbest op een veilige en gecontroleerde manier te verwijderen.

Kosten van asbestverwijdering

De kosten voor het laten verwijderen van asbest door een erkend asbestverwijderaar liggen gemiddeld tussen de 10 en 30 euro per vierkante meter. Dit bedrag kan variëren afhankelijk van de locatie en hoeveelheid asbest die verwijderd moet worden. Denk daarbij aan het aantal ruimtes en het type materiaal waarin de asbest is verwerkt.

Subsidies en financiële ondersteuning

De Vlaamse overheid biedt particulieren via OVAM ondersteuning aan voor het verwijderen van asbestmateriaal. Deze ondersteuning kan helpen om de kosten van asbestverwijdering te verlagen. In Nederland zijn momenteel geen subsidies beschikbaar voor asbestverwijdering.

Wetgeving rond asbest in Vlaanderen en Nederland

In Vlaanderen is vanaf 2023 een asbestattest verplicht voor woningen van vóór 2001 die verkocht worden. Vanaf 2032 moet elke eigenaar van een gebouw dat dateert van voor 2001 over een asbestattest beschikken. In Nederland geldt dat er vanaf 2025 geen asbest meer in daken van bestaande woningen aanwezig mag zijn. Huiseigenaren moeten vóór 2025 asbestdaken laten vervangen.

Hoewel er in Vlaanderen geen algemene verplichting is om asbest uit woningen te verwijderen, moet dit wel als het asbestmateriaal in slechte staat verkeert of bloot komt te liggen bij renovaties. Het is altijd verstandig om bij renovatieprojecten rekening te houden met de aanwezigheid van asbest en, indien nodig, tijdig actie te ondernemen.

Veilig en verantwoord omgaan met asbest

Als je vermoedt dat er asbest in je huis aanwezig is, wacht dan niet te lang met het ondernemen van stappen. Een professionele inventarisatie en eventueel verwijdering door een erkende asbestverwijderaar zorgen ervoor dat je de gezondheid van jezelf en anderen beschermt. Door asbest op een veilige manier aan te pakken, draag je bij aan een gezonde leefomgeving en voorkom je eventuele gezondheidsrisico's.