Algemeen

Asbestverwijdering is werk voor vaklui

Asbest of asbesthoudende materialen verwijderen is een opdracht voor professionele vaklui. Zij reduceren de gezondheidsrisico's tot het minimum, niet alleen voor de bewoners en gebruikers van een gebouw, maar ook voor de arbeiders die ingeschakeld worden. De Vlaamse Confederatie Bouw, de slopersvereniging CASO en de vereniging van asbestverwijderende bedrijven VAB roepen particulieren en eigenaars van gebouwen dus op om alleen beroep te doen op gespecialiseerde slopers en erkende asbestverwijderaars.

Door het proces tegen Eternit staan de gevaren van asbest weer in het centrum van de belangstelling. Maar er bestaat een eenvoudige en zekere manier om met deze gevaren om te gaan: doe beroep op een professionele sloper of asbestverwijderaar. Hij heeft opleiding gevolgd, kent de regelgeving en past ze toe. Deze vaklui inschakelen is legaal, betaalbaar en veilig.
Dat is de boodschap van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB), de Confederatie Bouw van Aannemers van Sloop- en Ontmantelingswerken (CASO) en de Vereniging Asbestverwijderende Bedrijven vzw (VAB).

Ongebonden asbest

Het manipuleren van ongebonden asbest veroorzaakt de meeste risico's. Ongebonden asbest zit bijvoorbeeld in plaasterisolatie rond verwarmingsleidingen. Alleen erkende asbestverwijderaars mogen dit materiaal verwijderen. VAB heeft een lijst van aannemers die aan alle voorwaarden voldoen. Zij hebben genoeg capaciteit om opdrachten snel en veilig tot een goed einde te brengen.

Gebonden asbest

Vaak komt het asbest voor in gebonden toestand, zoals in golfplaten, dakleien en buizen uit asbestcement. Het verwijderen van deze materialen is een opdracht voor asbestverwijderaars of voor aannemers die hun mensen de nodige opleidingen hebben laten volgen. De slopers van CASO zijn in dat geval. Wie namen van gespecialiseerde aannemers zoekt, kan terecht bij CASO.

Geen paniek veroorzaken

Tegelijk wijzen CASO, VAB en de VCB erop dat er geen reden tot paniek bestaat voor particulieren, zolang ze zich houden aan enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen. Ze moeten ervoor zorgen dat het asbest niet ontsnapt uit de gebonden toestand. Het is dus uit den boze om in deze materialen te boren of te zagen, ze te breken of er met een hamer op te slaan. Ook schoonspuiten met een hogedrukreiniger is een risico omdat er dan asbest kan vrijkomen. Bij afbraak-, renovatie- en verbouwingswerken wordt best een erkend verwijderaar of een sloper ingeschakeld.

Inventaris

Ook de afvalstoffeninventaris is een wapen tegen de risico's van asbest. In Vlaanderen moet een dergelijke inventaris opgemaakt worden bij de vergunningsplichtige sloop of ontmanteling van niet-woongebouwen met een volume van meer dan 1.000 m³. Dat is een gevolg van het Vlarem, het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning. In de inventaris staat welke afvalstoffen waar en in welke hoeveelheid aanwezig zijn. Zo komt de sloper niet voor risicovolle verrassingen te staan. Maar de VCB en CASO stellen vast dat deze verplichting nog te weinig wordt nageleefd. Zij vragen dus een striktere handhaving. Bovendien zou het beter zijn om deze verplichting uit te breiden tot alle renovatiewerken aan grotere gebouwen.