Architectuur

AtelierVijf wint ontwerpwedstrijd Jonge Architecten Aan Zet

AtelierVijf wint ontwerpwedstrijd Jonge Architecten Aan Zet
In de hoofdzetel van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen VMSW werd op 23 mei de laureaat bekendgemaakt van Jonge Architecten Aan Zet, de opvolger van Mijn Huis Mijn Jonge Architect. Deze ontwerpwedstrijd voor een project van sociale woningbouw is een initiatief van de Orde van Architecten – Vlaamse Raad, NAV - de Vlaamse Architectenorganisatie en de VMSW. De wedstrijd staat open voor pas afgestudeerde architecten, architecten-stagiairs en architecten die hoogstens vijf jaar actief zijn na hun stage. Het winnende ontwerp van AtelierVijf, het ad hoc samenwerkingsverband van de ingenieurs-architecten Mathijs Bekaert, Dieter Van Bree, Thibaut Florin, Nick Willems en Pieter Deslé, wordt daadwerkelijk gerealiseerd.

Demografische uitdaging

Jonge Architecten Aan Zet is op een andere leest geschoeid dan voorganger Mijn Huis Mijn Jonge Architect, dat vijf edities kende. De nieuwe formule omvat voortaan een tweejaarlijkse wedstrijd en is gebaseerd op het convenant architectuurwedstrijden van de beroepsverenigingen NAV en BVA en van de Orde van Architecten. De belangrijkste wijziging is dat de deelnemers minder verloren inspanningen moeten leveren. In een eerste fase konden de jonge architectenteams zich kandidaatstellen door middel van een beperkte visienota. Uit de 56 geldige inzendingen werden er vijf geselecteerd die, tegen een vergoeding, een schetsontwerp maken. Uit deze vijf gaf de jury de voorkeur aan het ontwerp van de ingenieurs-architecten Mathijs Bekaert, Dieter Van Bree, Thibaut Florin, Nick Willems en Pieter Deslé, broederlijk verenigd onder de roepnaam AtelierVijf. Zij kunnen dus weldra aan de slag samen met de VMSW en de eigenlijke bouwheer, de Woonmaatschappij IJzer & Zee. De opdracht behelst een stadsvernieuwingsproject in Nieuwpoort met een omvangrijk programma. Tegenover het pas in gebruik genomen OCMW-woonzorgcentrum De Zathe komen er namelijk aanleunappartementen voor 75-plussers, appartementen voor 65-plussers, drie koophuizen en een uitbreidbare ondergrondse parking, goed voor in totaal 39 woongelegenheden.

Zicht, licht en sociale relaties

De jury loofde de manier waarop het ontwerpteam de vier beoordelingscriteria, te weten flexibiliteit, duurzaamheid, bouwbudget en architecturale en stedenbouwkundige kwaliteit, harmonieus wist te bundelen tot een concept dat alle kansen biedt op een goede sociale relatie tussen het woonzorgcentrum en de nieuwe woongelegenheden. Een overdekte centrale galerij rijgt alle appartementen aan elkaar en nodigt uit tot onverwachte ontmoetingen. Een binnenpark legt de relatie tussen de tuinen van de koopwoningen en de appartementen en sluit aan bij het ontmoetingscentrum. Dat laatste is op zijn beurt naar het stedelijk plein voor het woonzorgcentrum gericht. De bouwvolumes zijn optimaal benut zonder de schaal van de omgeving geweld aan te doen. Alle woongelegenheden genieten een maximaal uitzicht en een dito daglichttoetreding.

Lof voor de andere geselecteerden

Er was ook lof voor de kwaliteit van de andere inzendingen en voor de manier waarop die jonge architecten de opdracht hadden aangepakt, met onder andere interviews met huidige en toekomstige bewoners van aanleunwoningen en woonzorgcentra. De vier andere ontwerpteams kregen een vergoeding van 2.000 euro voor de geleverde inspanningen. Het gaat om Anne-Sofie Verheyen en Miguel Van Steenbrugge; Eva Lo, Gerlinde Verhaeghe en Mieke Moerman; Pieter Jermei en Brian Steegmans; Antonin De Kimpe en Ruben D’Hont.

ontwerpwedstrijd Jonge Architecten Aan Zet 2013-2014