Buitenschrijnwerk

Automatische deuren installeren? 10 tips van specialist Assa Abloy

Automatische deuren installeren? 10 tips van specialist Assa Abloy
De toegangsdeuren van een bedrijf zijn echte visitekaartjes. Ze vormen letterlijk de eerste indruk. En dan hebben we het niet alleen over de looks … Deuren moeten ook het nodige comfort bieden en het bedrijf veiliger en toegankelijker maken. Overweegt u om automatische toegangsdeuren te installeren? Hou dan alvast volgende tien tips van specialist ASSA ABLOY Entrance Systems in het achterhoofd.

1. Stem de deur af op de gebruikers

De belangrijkste gebruikers van een automatische deur bepalen de behoeften op het vlak van functionaliteit en persoonlijke veiligheid. Wat dat laatste betreft, zijn omgevingen met veel kinderen, oudere mensen of mensen met bijzondere behoeften heel wat veeleisender.

2. Kies voor een duwende of trekkende installatie

Deurautomaten worden aan de openings- of sluitzijde gemonteerd. Voor buitendeuren is de keuze snel gemaakt: een automaat wordt meestal binnen geplaatst. Bij binnendeuren kunt u twee kanten op. De automaat aan de sluitzijde monteren - een duwende uitvoering - zorgt voor een betrouwbare oplossing met scharnierend armsysteem. Een trekkende installatie combineert dit met een trekarm en een geleidingsrail op het deurblad.

3. Zorg voor muurversteviging

De functionaliteit en onderhoudsvereisten van een deurautomaat hangen grotendeels af van de oorspronkelijke installatie en bevestiging. Zorg dus dat het bevestigingsoppervlak voor zowel het mechanisme als het armsysteem wordt verstevigd volgens de instructies van de fabrikant, en uiteraard aan de juiste zijde van de muur.

4. Vergeet het kabel- en bedradingsbeheer niet

Een veilige en energiezuinige deurautomaat vereist de nodige kabelaansluitingen. Zo vragen verborgen kabels niet alleen om verborgen kabellussen maar ook om kabelgoten in de muur, het deurblad en de sectie, voorzien van de nodige impulssensoren.

5. Hou rekening met de ruimtevereisten

Automatische deuren hebben specifieke ruimtevereisten. Zo moet het mechanisme op het deurkozijn of de bovendorpel passen. Bovendien heeft de automaat wat zijruimte nodig en moet er verticale ruimte voorzien worden voor het armsysteem. Wat het deurblad betreft, is het belangrijk dat er ruimte is voor de aanwezigheidssensor en het armsysteem.

6. Selecteer breedte en gewicht

In combinatie met de omgeving, worden de breedte en het gewicht van de deurbladen gebruikt om het prestatieniveau van het mechanisme te bepalen.

7. Ken de vlucht- en brandbeveiligingseisen

Wordt de automatische deur als afsluiting van een brandcel geplaatst of gelden er evacuatievoorwaarden? Belangrijke parameters die bepalen welke deurautomaat gebruikt moet worden. Bovendien stelt de brandveiligheid bepaalde eisen aan het gecoördineerd sluiten van de deurbladen van dubbele deuren.

8. Bepaal controle en functionaliteit

Hoe wilt u dat de automatische deurautomaat werkt? Moet de deur enkel automatisch opengaan door op een knop te drukken, of via radarimpulsen voor een betere doorstroming? En moet de deursectie open en gesloten worden gehouden bij brandalarm?

9. Selecteer de juiste deurstop

In principe moeten alle toegangsdeuren in de gevel uitgerust zijn met een deurstop. Zo kunnen de deuren niet openwaaien of hard openslaan en schade veroorzaken. Er zijn zowel externe deurstoppen als deurstoppen die geïntegreerd worden in de automaat.

10. Opteer voor onderhoud door een betrouwbare partner

De Machinerichtlijn MR2006/42/EG stelt dat alle deurautomaten aantoonbaar onderhoud moeten ondergaan, uitgevoerd in overeenstemming met de richtlijnen. Kies dus voor een betrouwbare partner die uw deuroplossingen perfect kan onderhouden.