Toch wil dat niet zeggen dat daarmee een definitieve keuze voor dat tracé is gemaakt, zegt Nick Orbaen van de BAM.
"Wel integendeel. Als je kijkt naar wat de Vlaamse regering heeft beslist, dan zie je dat men een tweesporenbeleid wil onderzoeken", aldus Orbaen.
"Enerzijds willen ze ervoor zorgen dat ze geen tijd verliezen met het verdere stappen te ondernemen voor het BAM-tracé en anderzijds willen ze toch de nodige ruimte geven aan de stad om verdere onderzoeken te doen", luidt het.
De BAM hoopt dat ze midden volgend jaar kan beginnen te bouwen, zodat de Oosterweelverbinding in 2015 in gebruik kan worden genomen.
De krant Gazet van Antwerpen publiceert een internet-enquête waar 1.400 mensen aan hebben deelgenomen. 60 procent kiest daarin voor het tracé met de Lange Wapperbrug.
In het najaar komt er een volksraadpleging waarin de Antwerpenaar zich over de kwestie mag uitspreken. De uitslag daarvan is onvoorspelbaar, maar in het verleden hebben de nee-stemmers het vaak gehaald.
"De meeste volksraadplegingen in Vlaanderen zijn een initiatief van een drukkingsgroep die gemobiliseerd heeft", weet Jo Buelens, docent politieke wetenschappen. Veel zal uiteraard afhangen van de vraagstelling.
In afwachting daarvan starten enkele actiegroepen met een e-mailcampagne. Ze roepen op om een protestmail te sturen naar minister-president Kris Peeters (CD&V) en naar de ministers Frank Vandenbroucke (SP.A) en Dirk Van Mechelen (Open VLD).