Ventilatie

BEN-wonen, 1 jaar later (video)

We worden nu al aangespoord om tegen 2021 ‘Bijna Energie Neutraal (BEN)’ te bouwen. Dat houdt in dat woningen niet alleen uitgerust moeten zijn met een energiezuinig ventilatiesysteem, maar tegelijk ook in hun eigen hernieuwbare energie moeten kunnen voorzien. Bouwonderneming Feys uit Zulte bouwde een BEN-woning die nu al voldoet aan de energie-eisen voor 2021. De Renson E+ndura maakt daar een essentieel onderdeel van uit, zo blijkt uit een evaluatie van zowel de bewoners als de aannemer na ruim 1 jaar wonen in een BEN-woning.



Hernieuwbare energie

De E+ndura bestaat uit een centrale ventilator die buitenlucht aanzuigt en vervuilde binnenlucht vraaggestuurd afvoert. Een geïntegreerde lucht/water-warmtepomp onttrekt tegelijk de warmte uit de menglucht van buitenlucht en afgevoerde ventilatielucht en hergebruikt die voor bijkomende ruimteverwarming en het opwekken van sanitair warm water (via een geïntegreerd boilervat van 300 liter).

Filip Feys (bouwonderneming Feys): “Dat zijn meteen ook de 2 grote voordelen van het E+ndura systeem: het ventileert enkel waar dat gevraagd wordt op basis van aanwezigheid van de bewoners of van luchtvochtigheid, en voorziet tegelijk in herbruikbare energie door warmterecuperatie uit de weggezogen lucht.”

Jochen (bewoner BEN-woning): “Wij wonen nu ruim een jaar in deze BEN-woning en dankzij de warmterecuperatie van het E+ndura systeem besparen we maandelijks een mooi bedrag op onze energiefactuur.”

Goed geïsoleerd en luchtdicht bouwen? Ja, maar niet zonder te ventileren

“Een degelijke isolatie en luchtdichtheid zijn uiteraard cruciaal bij energiezuinig bouwen en al zeker om aan de energie-eisen van een BEN-woning te voldoen, maar een aangenaam en gezond binnenklimaat is minstens even belangrijk. En daarvoor is een goed ventilatiesysteem een must,” merkt Filip Feys op. Dat is meteen ook waarom wonen in deze BEN-woning voor de bewoners niet aanvoelt als vertoeven in een ‘gesloten doos’.

Eveline (bewoner BEN-woning): “Dit ventilatiesysteem zorgt ervoor dat het heel aangenaam wonen is in deze BEN-woning. Je hebt inderdaad niet het gevoel dat je in een ‘bunker’ woont, zoals het vooroordeel over energiezuinig en goed geïsoleerd en luchtdicht bouwen vaak luidt.”

“Het is ook een absolute meerwaarde om via de raamroosters steeds voldoende natuurlijke verse lucht in de woning binnen te krijgen. Dankzij de doorgedreven isolatie heeft dat trouwens geen invloed op de binnentemperaturen, maar blijft het bijvoorbeeld in de slaapkamer altijd aangenaam warm,” vult Jochen nog aan.

Renson partner van ‘iedereen BEN’

Het BEN-label is een initiatief van de Vlaamse overheid om de voordelen en principes van Bijna-Energieneutraal (ver)bouwen bij kandidaat-bouwers en verbouwers nu al bekend te maken. Kwestie van te anticiperen op de normen die gelden voor nieuwbouw vanaf 2021. Met deze BEN-woning bewijzen Renson en Feys dat BEN-bouwen nu al perfect mogelijk is. Waarom dan ook wachten om een woning te bouwen die vandaag al beantwoordt aan de normen van morgen, en nu al te profiteren van een lagere energiefactuur en van de premies die daarvoor uitgereikt worden.