Nieuwbouw

BENG in de praktijk: Materiaal stadskantoor Venlo hergebruikt

BENG in de praktijk: Materiaal stadskantoor Venlo hergebruikt
Recent is project Maaswaard opgeleverd in het Nederlandse Venlo. Een wooncomplex met 95 appartementen in het sociale segment en 5 stadswoningen. Het project is niet alleen een belangrijke stap in de wens van de gemeente Venlo om de wijk rondom het stadskantoor compleet te maken, het is ook een prachtig voorbeeld van de mogelijkheden van circulaire bouw.

“Voor dit project hebben we een sterk bouwteam samengesteld, bestaande uit Janssen de Jong Bouw, Janssen de Jong Projectontwikkeling, Kraaijvanger Architects en B-Right Urban Living. Samen stonden we voor een complexe bouwopgave. Met name in de ontwerpfase hebben we echt tijd moeten besteden aan de haalbaarheid. Enerzijds vanwege de ambities op het gebied van circulariteit, duurzaamheid en gemeenschappelijke functies en anderzijds vanwege de beperkte bouwplaatsruimte”, aldus René Bovens, senior projectontwikkelaar bij B-Right Urban Living.


Duurzame keuzes

“Vanwege de duurzaamheidsambities en beperkte bouwruimte is er gekozen voor een grotendeels prefab bouwsysteem om zo het bouwverkeer en de overlast voor de buurt tot een minimum te beperken,” vertelt vertelt Sanne Donker, directeur bij Janssen de Jong Bouw Zuid. “Daarnaast is er bij de bouw zo veel mogelijk gekozen voor gebruikte en herbruikbare materialen. Het beton bestaat voor 1/3 uit gerecycled granulaat en de tijdelijke houten afwerking van het naastgelegen stadskantoor is hergebruikt voor de erfafscheiding in de binnentuin. Om maximaal duurzame energie op te wekken zijn de zongevels en het dak voorzien van PV-panelen. De kopgevel is volledig groen door middel van verticale beplanting en draagt hiermee bij aan koelte in de zomer en het afvangen van fijnstof. Alles opgeteld voldoet het complex hiermee nu al aan de nieuwste duurzaamheidseisen (BENG) en is het een goed voorbeeld van de duurzaamheidsambities van zowel de Janssen de Jong-bedrijven als van B-Right Urban Living.”

Urban microliving

René Bovens: “Voor mij is Maaswaard een goed voorbeeld van een geslaagde mix van sociale woningen, duurzaamheid en fraaie looks. Alle woningen zijn volledig afgewerkt en gemeubileerd opgeleverd. De nieuwe bewoners nemen dus kleding en wat keukeninrichting mee en kunnen zonder hoge opstartkosten wonen. Daarnaast zorgen we in en om het gebouw voor gezamenlijke voorzieningen als een gemeenschappelijke wasruimte en een gezamenlijke binnentuin, passend bij onze visie op het creëren van gemeenschappen.

Transparant en oplossingsgericht

“We hebben bij Maaswaard laten zien dat we, door transparant en oplossingsgericht samen te werken, als bouwteam een heel mooi en ambitieus project kunnen realiseren. Vanuit die ervaring en de ‘lessons learned’ hebben we veel vertrouwen en zin in toekomstige samenwerkingen met B-Right Urban Living,” laat Sanne Donker weten.