Nieuwbouw

BTW-verlaging nieuwbouw: regering spreekt halve waarheid

Een relance-maatregel die door de federale regering groots werd aangekondigd is de verlaging van de BTW op nieuwbouw. Deze zou dalen van 21% naar 6% voor een schijf van 50.000 euro. Hoewel de regering tot nog toe anders liet uitschijnen, moet men voor bouwwerken die werden opgeleverd vóór 1 januari 2009 toch de volle 21% BTW betalen. Zelfs al wordt de factuur opgemaakt en betaald na Nieuwjaar. Dat blijkt uit een antwoord van minister Reynders aan kamerlid Rob Van de Velde (LDD).

Van de Velde: “Wie dus een nieuwbouw kocht en erin trok vóór 1 januari, zal 21% moeten betalen op de laatste schijf, ongeacht het tijdstip van de facturatie of betaling van de factuur. Het moment van de ingebruikname wordt aanzien als de levering van het onroerend goed. Niet het moment van facturatie zoals vele burgers nu hopen.”

Dringend duidelijkheid gevraagd

Veel klanten waarvan de bouwwerken al beëindigd zijn vragen op dit ogenblik aan hun bouwfirma uitstel van betalen in de hoop – tevergeefs, zo blijkt nu - alsnog te kunnen profiteren van de aangekondigde relance-maatregel.

Van de Velde: “Die vraag om uitstel brengt honderden aannemers in de problemen. Zij ontvangen geen geld meer van de particuliere bouwers zolang de regering in deze zaak geen duidelijkheid schept.”

Hij vraagt dan ook dat minister Reynders dringend werk maakt van de koninklijke besluiten om de zaak uit te klaren.

“Als minister Reynders er in slaagt op één week twee banken te kopen en te verkopen, dan moet het toch haalbaar zijn om ook een reeds lang aangekondigde BTW-verlaging om te zetten in een koninklijk besluit?”

Dure aankondigingspolitiek

Voor LDD is de maatregel een voorbeeld van de aankondigingspolitiek van deze regering waarbij met veel poeha voor de camera's beloftes worden gemaakt om daarna, eenmaal de media is verdwenen, het dossier onnodig lang te laten aanslepen.

“Als bouwbedrijven kaskredieten moeten openen om aan hun verplichtingen te voldoen, zal deze maatregel de bouwbedrijven geld kosten in plaats van soelaas te brengen in deze barre economische tijden,' besluit Van de Velde.