Energie

Bakkerij op batterijen dankzij start-up uit de bouwsector

Bakkerij op batterijen dankzij start-up uit de bouwsector
De nieuwe bakkerij van meesterpatissier Joost Arijs in Gent draait momenteel vooral op bloem, desem en… batterijen. Omdat een aangepaste netaansluiting voor de ovens te lang op zich laat wachten, moest Arijs op zoek naar een noodoplossing om zijn zaak te kunnen openen en zijn ovens al te laten draaien. “Het zag ernaar uit dat ik de keuken de komende maanden zou moeten aansluiten op een vervuilende dieselgenerator”, zegt Arijs. “Maar door batterijen in te zetten die een jong Gents bedrijf bouwt om hele werven op een duurzame manier van stroom te voorzien, heb ik een stille, geurloze en milieuvriendelijke oplossing gevonden.” En daar zijn ongetwijfeld ook z’n buren hem dankbaar voor. Voor hen geen lawaai en vieze roetgeur, maar wel die van heerlijk versgebakken brood.

De bekroonde patissier Joost Arijs pakt de zaken graag anders aan. Terwijl heel wat bakkers door de hoge energie- en grondstofprijzen denken aan sluiten of hun ovens een bakronde laten overslaan, heeft de gewezen medewerker van het Hof van Cleve een nieuwe zaak geopend in het centrum van Gent. En met ambitie. Om z’n klanten steeds van ovenvers brood te voorzien, bakt hij in kleine hoeveelheden – makkelijk drie of vier keer per dag. Was voor de opening een probleem: het gewone elektriciteitsnet kan de piekvermogens die de ovens vereisen om op te warmen niet aan en een aangepaste elektriciteitsvoorziening kan pas in maart worden geplaatst.

Duurzaam alternatief

Om de opening van ‘The Bakery’ toch al te laten doorgaan, werd geopperd de hele zaak aan te sluiten op een dieselgenerator, maar ook dat pakt Arrijs liever anders aan. Omdat hij opzag tegen het lawaai, de uitstoot en de vervelende geur van zo’n generator, sloeg hij de handen in elkaar met een jonge Gentse start-up die ervoor zorgt dat hij al kan bakken ‘op’ batterijen.

“Mijn ovens en koeling vragen om een aangepaste netaansluiting, maar die kan pas begin maart geïnstalleerd worden. Omdat de datum van mijn opening allang vastlag en alles al georganiseerd was, overwogen we noodgedwongen een dieselgenerator te huren om alles op aan te sluiten. Maar dat is allesbehalve een duurzame oplossing en daar zagen we enorm tegenop. Viavia kwam ik in contact met een bedrijf dat pionierswerk levert door hele bouwwerven – compleet met kranen en alles wat daarbij hoort – op batterijen te laten werken en vroeg hen ook voor mijn bakkerij zo'n slim systeem uit te werken.”

Joost Arijs, The Bakery


Concreet staat er bij de bakkerij nog enkele maanden een batterij die vooral de ovens van stroom voorziet. Op momenten dat de keuken minder stroom verbruikt, krijgt de batterij de kans bij te laden tot een volgende piekvermogen moet worden opgevangen. De batterij is aangesloten op een gewone huisaansluiting, maar wel vijf tot tien keer sterker dan de gemiddelde thuisbatterij.

Twee broers en een zus

Brein achter deze duurzame oplossing: Bright Energy, een jong familiebedrijf uit Gent. Ondernemers Arne (29) Sam (27) en Lisse (25) Van Acker, twee broers en een zus, hadden bij hun oprichting één duidelijke missie: een duurzaam, betrouwbaar, gebruiksvriendelijk en liefst ook voordelig alternatief ontwikkelen voor dieselgeneratoren.

Het bedrijf ontstond nadat hun ouders een thuisbatterij van Tesla lieten installeren. Het trio – toen nog studenten – zag al snel in dat daar meer uit te halen viel en sloeg aan het programmeren. Ze ontwikkelden een zelflerend softwareprogramma dat hun elektriciteitsverbruik monitorde en de thuisbatterij optimaal laat renderen. Drie jaar later is hun technologie al toegepast op vijftien werven in Vlaanderen, en nu dus ook voor de opstart van de bakkerij van Joost Arijs.

“Als er een energietekort is, wordt er al snel naar dieselgeneratoren gegrepen. Maar die zijn één van de minst efficiënte manieren om energie op te wekken. Ze staan vaak uren te draaien om maar enkele seconden een piekvermogen op te vangen. Ze zorgen op die manier voor onnodig veel uitstoot van CO2 en fijn stof, maken veel lawaai en zijn dus allesbehalve duurzaam. Met ons computergestuurde systeem met modulaire batterijen werken we steeds op maat en betaal je enkel voor de energie die je verbruikt. Bovendien werken we met dynamische tarieven, waardoor de batterij stroom van het net neemt op het moment dat die het goedkoopst is.”

Sam Van Acker, Bright Energy


Geen lawaai, geen uitstoot, geen stank

Het bedrijf richt zich specifiek op de vastgoedsector, waar nog enorm veel ruimte voor verduurzaming is. Zo is de bouw verantwoordelijk voor 39% van de internationale CO2-uitstoot. Door meer in te zetten op elektrificatie is daar net als in ons verkeer nog heel veel vooruitgang te boeken.

“We proberen daar zo ver mogelijk in te gaan en kijken steeds hoe we ons systeem kunnen optimaliseren. Dat doen we door op de juiste momenten te laden, sluimerverbruik aan te pakken met slimme timers en monitoring en energie aan te kopen op dalmomenten. Op de momenten dat stroom weer duurder is, benutten we ten volle de batterijen door tijdens de lunchpauze voertuigen op te laden waarmee de arbeiders en werfleiders naar de bouwplaats zijn gekomen.”

Sam Van Acker, Bright Energy


Voor werven in steden biedt de oplossing van Bright Energy behalve de verminderde uitstoot van fijn stof en CO2 nog een andere belangrijke troef: hun systeem is geruisloos.

“Machines op diesel worden maatschappelijk steeds minder aanvaard en je ziet dat van elke bouwmachine een versie zonder diesel is ontwikkeld. Door die nu toch nog vaak op een systeem aan te sluiten dat gevoed wordt door een luide dieselgenerator, blijven die toch nog vervuilend. Kom gerust eens luisteren in de bakkerij van Joost: wij doen dat allemaal zonder lawaai, zonder geuroverlast en zonder roet-uitstoot. Zeker in een dichtbevolkte stad en lage-emissiezone als Gent, waarbinnen ook de bakkerij ligt, is dat een troef. Zowel voor het milieu als voor de omwonenden.”

Sam Van Acker, Bright Energy